BEST THINGS IN LIFE(GR)
19 June 2013

Η φύση του κρασιού έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει πολύ παραπάνω από την απλή αλκοολική του διάσταση. Καταρχάς προς ένα ''πολιτισμένο'' αλκοολούχο ποτό που μπορεί εκτός από το να χαρίσει μία μοναδική εμπειρία, να προσεγγίσει ακόμα και μονοπάτια διανοητικών προκλήσεων. Έτσι και όσον αφορά την δική μου "to do list", το να βρίσκεσαι με τους ''εν τω οίνο φίλους σου'' και να δοκιμάζεις όμορφα κρασιά συνοδεία νόστιμων πιάτων είναι κάτι που θα έπρεπε να συμβαίνει τουλάχιστον με μηνιαία συχνότητα.

Το να βρούμε λοιπόν αφορμή με το Στέφανο και το Γιάννη, αφού ο Γρηγόρης ήταν στην Κίνα, για να βρεθούμε στην πανέμορφη πράσινη βεράντα του Βασίλαινας στον Πειραιά ήταν πράγματι πανεύκολο. Ξεκινήσαμε με το Aquilis Sauvignon Blanc από το Friuli που με εντυπωσίασε με την καθαρότητα του φρούτου και την πλούσια σχεδόν ξηροκαρπάτη υπόστασή του στο στόμα(91). Το κρασί ωριμάζει με τις οινολάσπες για 8 μήνες που του δίνουν περισσότερο όγκο ενώ το χαρμάνι διαχειρίζεται από τον πασίγνωστο consultant Denis Dubourdieu.

Aquilis Sauvignon Blanc Aquilis Sauvignon Blanc

 

Στη συνέχεια ένα Pinot Gris Grand Cru από την Αλσατία, κρασί που είναι πιο γνωστό ως A360, το Muenchberg 2011 του βιοδυναμιστή Ostertag. Ειλικρινά δεν βλέπω πως μπορεί ένα Pinot Gris να δώσει περισσότερα! Μύτη με γλυκιά ένταση, πολύπλοκη παρά το νεαρό της ηλικίας της με μελένιες νότες που συμπληρώνουν τα κυρίαρχα ανθώδη και ξηροκαρπάτα αρώματα. Πολυδιάστατο στο στόμα με μία φίνα επίγευση. (95) Ο Andre Ostertag είναι από τους πολύ τολμηρούς οινοποιούς δοκιμάζοντας το 1983 να οινοποιήσει και να ωριμάσει το κρασί σε ποσοστό νέας δρυός για τον λόγο ότι μία ουδέτερη ποικιλία όπως το Pinot Gris έχει μόνο να κερδίσει από την έκθεση σε συγκρατημένη ποσότητα οξυγόνου. Μη λαμβάνοντας αρχικά έγκριση ως Grand Cru λόγω έλλειψης τυπικότητας, ονόμασε το κρασί A360P που αναφέρεται στην τοποθεσία των αμπελιών μέσα στο Muenchberg.

Muenchberg  2011 Muenchberg 2011

 

Προχωρώντας για τα καλά στις θαλασσινές γεύσεις του Βασίλαινας, μας περίμενε μία προκλητική τριάδα με πολύ Chenin Blanc. Ξεκίνημα με Mullineux 2011(κυρίως Chenin με λίγο Clairette και Viognier) από την ολοένα και πιο ανερχόμενη περιοχή της Swartland, έδρα του κατά γενική ομολογία καλύτερου οινοποιού της χώρας, Eben Sadie. Ένα εξαιρετικά food-friendly κρασί με μέτριο σώμα, φρέσκια οξύτητα και ενδιαφέροντα ξεχωριστά αρώματα τσουρεκιού και πυρηνόκαρπων φρούτων(90). Αμέσως μετά ένα θαυμάσιο Savennieres με εκπληκτική σχέση ποιότητας τιμής λίγο πάνω από τις 30 λίρες. Το Domaine des Baumard Savennières Trie Spéciale 2000 σε πάει για γλυκό κρασί με την εξωτική μύτη περγαμόντου, μελιού μαζί με τον κλασικό χαρακτήρα κομπόστας μήλου. Όμως είναι ξηρό με γεμάτο σώμα, νότες βοτρύτη πολύ κοντά στο σημείο ωριμότητάς του. Δεν θα μου προξενούσε έκπληξη αν έμενε σε αυτό το σημείο για πολλά χρόνια ακόμα.(95).

Mullineux 2011 Mullineux 2011

 

 

Domaine des Baumard Savennières Trie Spéciale 2000 Domaine des Baumard Savennières Trie Spéciale 2000

 

Το τρίτο Chenin ήταν το επίσης Savennieres, Coulee de Serrant 2006 από την πατριαρχική φιγούρα ως προς τον βιοδυναμισμό, Nicolas Joly. Οξειδωμένο στη μύτη, λίγο καλύτερο στο στόμα αλλά και πάλι το κρασί είχε φύγει. Πολύ καλά ισορροπημένο υψηλό αλκοόλ παρά ταύτα. Ένα κρασί που ή δεν το καταλαβαίνω ή απλά είναι υπέρ-εκτιμημένο.

Coulee de Serrant 2006 Coulee de Serrant 2006

 

Μπαίνοντας στα πιο βαριά χαρτιά του φαγητού με το τρυφερό χοιρινό μαγειρεμένο για 12 ώρες σε κενό αέρος, ήταν η ώρα για αλλαγή στα κόκκινα ξεκινώντας από ένα κλασσικό St Emilion to Chateau Canon 2008 και προχωρώντας σε ένα κρασί που πάντα ήθελα να γευτώ, το μυθικό Barolo PerCristina του Domenico Clerico από τη σούπερ χρονιά του 2004. Ένα πραγματικό μωρό σε νεότητα με έντονο ακόμα το νέο βαρέλι αφού ο Clerico είναι ανάμεσα στους μοντερνιστές του Barolo. Ασύλληπτης πυκνότητας τανίνες, που χαϊδεύουν το στόμα με την εξαιρετική τους πυκνότητα. Μία μικρή αναφορά στην οινοποίηση γιατί νομίζω αξίζει… 20-30 ημέρες εκχύλισε σε roto-fermenters για γρήγορη εκχύλιση και πλούσιο χρώμα και 5 χρόνια ωρίμαση, 3 σε 80% νέα γαλλικά και επιπλέον 2 σε σλαβόνικη δρυ των 500 λίτρων. Wow!(97)

Χοιρινός λαιμός 12 ωρών σε κενό αέρος με μαρμελάδα κυδώνι και πουρέ γλυκοπατάτας Χοιρινός λαιμός 12 ωρών σε κενό αέρος με μαρμελάδα κυδώνι και πουρέ γλυκοπατάτας

 

 

Chateau Canon 2008 Chateau Canon 2008

 

 

Barolo PerCristina Barolo PerCristina

 

Για το τέλος ένα Priorat Clos Mogador 1999, κατώτερο των προσδοκιών δυστυχώς, φλερτάροντας με την οξείδωση αλλά με ενδείξεις μίας τρομερής προσωπικότητας και μία Ράμνιστα 1997 του Κυρ-Γιάννη(92).

Clos Mogador 1999 Clos Mogador 1999

 

Ας τη δούμε λίγο ξεκινώντας από μία φοβερή μύτη που είναι ο ορισμός της πολυπλοκότητας με μανιτάρια τρούφα, λίγα ζωικά και κλασσικές ντοματένιες νύξεις. Στο στόμα όμως ενώ περιμένεις μία εξέλιξη, τις ταννίνες να έχουν μαλακώσει και ενσωματωθεί, αυτό που δέχεσαι είναι ένα μικρό σοκ αφού είναι ακόμα σφριγηλές νεανικές και ατίθασες. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι η παλαιά Ράμνιστα έφτανε εώς και 30ºC στη ζύμωση(τώρα στους 22ºC) με συνέπεια να ακολουθούσε μεγαλύτερη ωρίμαση μέχρι και 24 μήνες(τώρα 12). Ένα κρασί for ever young!

Ράμνιστα 1997 Ράμνιστα 1997

 

Για το τέλος, λίγο προβλέψιμο αλλά πάντα μία πολύ καλή επιλογή, το Μοσχάτο Ρίου-Πατρών Παρπαρούση. In Vino Veritas

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages