ΤΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟ BORDEAUX
18 October 2013

O μέσος όρος του αλκοόλ των κρασιών του Bordeaux έχει αυξηθεί σταθερά από το 12-12.5% που συναντούσαμε τριάντα χρόνια πριν σε τουλάχιστον 13.5% ή ακόμα και περισσότερο σε μεγάλες χρονιές που η ωρίμαση έφτασε σε υψηλά επίπεδα όπως το 2003, το 2005, το 2009 και το 2010. Υπάρχουν παραδείγματα που το αλκοόλ ξεπερνάει ακόμα και το 15% με το La Mission Haut-Brion 2010 να σταματάει στο 15.1%, ιδίως όταν το χαρμάνι συμπεριλαμβάνει μεγάλα ποσοστά Merlot που ωριμάζει γρηγορότερα συγκριτικά με το Cabernet Sauvignon.

Ως μεγάλη ή εξαιρετική χρονιά νοείται βασικά μια χρονιά που η απουσία βροχών στην περίοδο της τελικής φάσης της ωρίμασης επέτρεψε καθυστερημένο τρύγο και συνεπώς πλήρη φαινολική ωρίμαση σε αντιδιαστολή με τις κλασικές χρονιές που συνέβη το αντίθετο. Οι παραγωγοί λόγω των βροχών αναγκάστηκαν να τρυγήσουν γρηγορότερα, οι κακές καιρικές συνθήκες ζόρισαν την ωρίμαση και έτσι οι τανίνες χρειάζονται έως και δεκαετίες για να μαλακώσουν.

Αυτή είναι η θεωρία που κρύβει πίσω της κυρίως την πρακτική των παραγωγών να καθυστερούν τον τρύγο για να πετύχουν ωριμότερες τανίνες και συνεπώς ένα πιο ελκυστικό, φιλικό και γιατί όχι πιο εμπορικό χαρακτήρα. Ναι αλλά με 15% είμαστε στο Bordeaux ή έχουμε χάσει τον προσανατολισμό μας μεταξύ Châteauneuf-du-Pape, Priorat και Napa;

Είχαμε πρόσφατα την δυνατότητα να δοκιμάσουμε τρία τέλεια κατά το Wine Advocate κρασιά από την σούπερ-ντούπερ χρονιά του 2009. Τα κατοστάρια(100/100) Haut-Brion και La Mission-Haut Brion και το σχεδόν κατοστάρι(99/100) Chateau Margaux. Τα δύο πρώτα είναι με προσανατολισμό Merlot στο χαρμάνι (46 και 47%) και δηλώνουν στην ετικέτα 14.5% (14.3% και 14.7% στην πράξη) ενώ το με βάση το Cabernet Sauvignon (87%) Château Margaux στο πιο λάιτ 13.3%.

Και αν πάμε ένα βήμα παραπέρα τα Ph που είναι η βασική ένδειξη της οξύτητας σε ένα κρασί ξεκινάνε από το 3.79(Margaux), 3.85(La Mission) και καταλήγουν στο σχεδόν πρωτόγνωρο 3.9(Ηaut-Brion), ακριβώς στα όρια που ο κακός της παρέας Brettanomyces κάνει πάρτυ.

IMG_1752 (800x600)

Κρασιά που αν και πολύ νέα για να τα κρίνεις με ακρίβεια, δεν μπορείς εν τούτοις και να τα ξεχάσεις μόλις τα δοκιμάσεις. Κρασιά που παρά το υψηλότατα ασυνήθιστο για Bordeaux pH διαθέτουν μία απίστευτη φρεσκάδα στο στόμα παρά την ένστασή που μπορεί να έχουμε για το θηριώδες και ασύνδετο ακόμα La Mission. Όμως πόσο Bordeaux είναι στην πράξη με τέτοια δομικά στοιχεία;

Για το Château Margaux δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γιατί είχε όλο το πακέτο από λουλούδια, κέδρο μαζί με κάποια τυπικά του Château funky αρώματα. Το δε στόμα ήταν ένα μικρό αριστούργημα συνδυάζοντας μέτριο σώμα, μεταξένια κομψότητα και αριστοκρατικότητα σε ένα από τώρα προσεγγίσιμο σύνολο.

Για τα δύο Haut-Brion όμως η υπόθεση μπορεί να είναι πιο ζόρικη. Είναι ο χαρακτήρας του Merlot που βγαίνει μπροστά μαζί με το πληθωρικό σώμα, ακόμα και οι γλυκές τανίνες που κλείνουν το μάτι στιλιστικά στον Νέο Κόσμο. Όμως είναι Bordeaux πέραν πάσης αμφιβολίας αν και δεν θα ήταν έγκλημα αν κάποιοι φανταστούν το blockbuster La Mission Haut-Brion ακόμα και στην Αμερικανική Ήπειρο.

Οι ασυναγώνιστης υφής τανίνες, η υποδειγματική χρήση του βαρελιού, ο κέδρος και η γήινη διάσταση του Pessac είναι όλα εκεί, με ένα πιο μοντέρνο σίγουρα, αλλά πάντα μπορντωλέζικο τρόπο.

Η δική μας κατάταξη γι'αυτά τα 3 μεγάλα κρασιά:

1. Haut-Brion 2009 (98+/100) Μέτριας έντασης ήδη πολύπλοκη μύτη με κέδρο, cassis, σοκολάτα, καφέ και γήινα, τυπικά του Pessac αρώματα. Γεμάτο, βελούδινο και με φίνα ισορροπία από τώρα, διαθέτει μία πιο σφιχτή δομή συγκριτικά με το La Mission. Τέλειο!

2. Margaux 2009(97+) Εκφραστική μύτη με αρώματα πασχαλιάς, cassis, υψηλότατης ποιότητας δρυός καθώς και λίγο ζωικά. Μεταξένιο, φρέσκο και κομψό με τανίνες για σεμινάριο. Μαγεία από τώρα!

3. La Mission Haut-Brion 2009(95-97) Κλειστή αλλά πολύ μεγάλης συμπύκνωσης μύτη με το βαρέλι να κυριαρχεί. Πλούσιο και με πολύ γεμάτο σώμα, αίσθηση γλύκας ακόμα και στις τανίνες και έντονη την παρουσία της βανίλλιας και της γλυκόριζας. Ασύνδετο ακόμα αλλά εντυπωσιακό.

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages