CARTOLOGY 2011: ΤΟ ΝΕΟ ΑΙΜΑ ΤΗΣ Ν.ΑΦΡΙΚΗΣ
25 February 2014

Ψάχναμε το Cartology από την παρθενική χρονιά του 2011 από last year που δεν το προλάβαμε στο Λονδίνο γιατί εξαντλήθηκε σε λίγες μέρες και τελικά μας ήρθε μέσω Σουηδίας που εκεί εξαντλήθηκε αυθημερόν. Άμα έχεις τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη... χώρα! Είχαμε πολύ υψηλές προσδοκίες είναι αλήθεια για ένα κρασί που στην πρώτη του κυκλοφορία πήρε εξαιρετικές κριτικές από όλους σχεδόν τους μεγάλους κριτικούς. Τέτοια συμφωνία έχουμε να δούμε από την πρώτη εμφάνιση της Δούκισσας Νομικού στην τηλεόραση. Αν άξιζε τελικά η προσμονή θα το δούμε παρακάτω.

Ο παραγωγός είναι ο Chris και η Suzaan Alheit που θέλησαν να ερμηνεύσουν την παραδοσιακή λευκή ποικιλία της Ν.Αφρικής, το Chenin Blanc δηλαδή, με τον δικό τους τρόπο. Για όσους δεν είναι οικείοι με την συγκεκριμένη ποικιλία να πούμε ότι το σπίτι της είναι η περιοχή του Λίγηρα ποταμού στη Γαλλία δίνοντας ένα εύρος κρασιών από ξηρά εώς πολύ γλυκά στα χωριουδάκια Vouvray, Savennieres, Chaumes και Bonnezeaux σε μία γκάμα δυνατοτήτων που θυμίζει το Riesling της γειτονικής Γερμανίας.

Οι Alheits μαζεύουν στο Cartology, που ερμηνεύεται στα Ελληνικά ως η ''επιστήμη των χαρτών'' παλαιά κλήματα Chenin Blanc από διάφορα μέρη στο Western Cape  που είναι διαμορφωμένα παραδοσιακά ως κύπελλo ή θάμνοι(bush vines) και που θεωρείται ότι δίνουν χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και έξτρα συμπύκνωση συγκριτικά με τα συστήματα γραμμικής διαμόρφωσης. Τα υψόμετρα είναι μεταξύ 320-540 μέτρα που τους δίνει και μία δόση φρεσκάδας.

Τα διάφορα σημεία από τα οποία προέρχονται τα σταφύλια φαίνονται στον κατατοπιστικό χάρτη από το website των Alheit http://www.alheitvineyards.co.za/:

map_new_7

Στην οινοποίηση δίνουν ξεχωριστή φροντίδα σε κάθε κομμάτι Chenin που ζυμώνεται σε παλαιά βαρέλια που δίνουν περισσότερο υφή παρά βανιλλάτο χαρακτήρα στο τελικό αποτέλεσμα. Ακολουθούν επίσης τη σχολή των ελαχίστων παρεμβάσεων που είδαμε και στον σουπερ-σταρ της Swartland Eben Sadie χωρίς αύξηση οξύτητας με προσθήκη έξτρα τρυγικού οξέος για περισσότερη φρεσκάδα, χωρίς προσθήκη ενζύμων, άρα όλα θέλουν το χρόνο τους και με ελάχιστο θειώδες μόνο μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης.

Στο χαρμάνι συμμετέχει και 8% Semillon από την περιοχή του Franschhoek ενώ για το 2012 αυτό είναι λίγο περισσότερο κοντά στο 16% με αντίστοιχη μείωση του Chenin Blanc. Μια άλλη διαφορά που προφανώς συνδέει την μείωση του Chenin για το Cartology του 2012 είναι η κυκλοφορία την ίδια χρονιά και του πρώτου single vineyard ή Cru από τον αμπελώνα Radio Lazarus.

Το κρασί έχει ένα βαθύ λεμονί χρώμα με χρυσές νότες και η μύτη του είναι εκδηλωτική με αρώματα πιο πολύ αχλαδιού παρά βερίκοκου, κυδώνι, μέλι, καπνό και ξηρούς καρπούς. Εξαιρετικά πολύπλοκη με την απόλαυση να μεγιστοποιείται στο στόμα όπου το κρασί έχει βάρος χωρίς να είναι υπερβολικά γεμάτο. Διαθέτει επίσης γλυκό φρούτο και βάθος ενώ η οξύτητα είναι αρκετή για να ισορροπήσει το 14% αλκοόλ και τα ελάχιστα υπολειμματικά ζάχαρα. Πολύ μακριά επίγευση για ένα κρασί που δείχνει ότι έχει τη δομή και την συμπύκνωση για να κρατήσει τα επόμενα 6-8 χρόνια(95/100).

Μαζί με τον Sadie, τον Badenhorst και τον Chris Mullineux οι Alheits βγάζουν το καλύτερο πρόσωπο της Νοτίου Αφρικής και ένα από τα πιο ελπιδοφόρα για το κρασί γενικά. Αναζητήστε τα κρασιά τους δίχως τον παραμικρό δισταγμό και φέρτε μία φιάλη και για εμάς(2 δηλαδή).

1927204_10202488909236281_1492211016_n

       

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages