Σαμπάνια και κάστανα... Ε ναι λοιπόν!
13 January 2016
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

Ο Δημήτρης Κρητικός είναι πιανίστας, παιδίατρος, food and wine enthusiast σε συνεχή αναζήτηση της μικρής ευτυχίας που τα τελευταία μπορούν να προσφέρουν- και μόλις τη βρει για λίγο... Πάλι απο την αρχή. Με βάση του τη Στοκχόλμη θα μας παρουσιάζει σε τακτική βάση ότι θεωρεί ότι είναι ξεχωριστό συνδυάζοντας το κρασί και το φαγητό. Για κάποιον απροσδιόριστο λόγο θεωρεί τον εαυτό του εξπέρ στο Μαυροτράγανο εξού και στις βαθμολογίες του χρησιμοποιεί το MMP (Master of Mavratragano Points).

By Dimitris Kritikos

Το ταξίδι για την πρωτεύουσα ξεκίνησε αργά το απόγευμα με τις ευθύνες να έχουν αποδοθεί με σαφήνεια από την αρχή:  η σύζυγος θα διασκέδαζε σε νεόκτιστο εμπορικό κέντρο και ο υπογραφόμενος θα συνόδευε τα παιδιά στο καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο Disney on Ice. Τα παιδιά όμως αφού απόλαυσαν μόλις ξύπνησαν στο αυτοκίνητο τα homemade corn-fed chicken nuggets τους με panko και sauce tartare (ταπεράτα!)- καταπληκτικός συνδυασμός με την αγαπημένη μου Wisby Pils παρεμπιπτόντως, είχαν άλλη γνώμη: ήθελαν αυτή τη φορά τη μητέρα τους να τα συνοδεύσει στην παράσταση!

Οπότε ξαφνικά και από το πουθενά απέκτησα ένα ελεύθερο τρίωρο στην πρωτεύουσα δίχως κανέναν (πρωτοφανώς!) προγραμματισμό! Η σκέψη γεννήθηκε αστραπιαία- έπρεπε να βρω το πλησιέστερο και ανοιχτό wine bar! Πήρα το δρόμο μου για το μετρό παλεύοντας στους -15 Κελσίου, δίχως γάντια, να βρω τα σχετικά τηλέφωνα μιας και επρόκειτο περί ημιαργίας συν το γεγονός οτι πολλά εστιατόρια και άλλα μέρη παρομοίου ενδιαφέροντος κλείνουν στη Σουηδία τις ημέρες των διακοπών.

Ένα, δύο, τρία... απάντηση καμία. Ο τηλεφωνητής όμως του Gaston Vinbar (ιδιοκτησίας Björn Frantzén– με τη σειρά του ιδιοκτήτης 2 αστέρων Michelin και σχεδόν κάθε χρόνο μέσα στα the world’s 50 best) ήταν σαφής- θα είμαστε κλειστά μόνο 24-25 Δεκεμβρίου και Πρωτοχρονιά!  

Λίγο πριν γίνουν μπλε τα δάχτυλα μου απο τον όχι και τόσο έξυπνο- αλλά συνάμα τελείως απαραίτητο για την περίσταση- συνδυασμό χρήσης κινητού και ψύχους έβγαινα απο το μετρό και περιδιάβαινα την πόρτα του σχεδόν γεμάτου wine bar.

Κάθισα, παρέλαβα τον κατάλογο, απόλαυσα (οπτικά!) μερικά μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου αμπελώνα απο τη Νapa ως τη Βουργουνδία και πίσω- κρασί όμως στο ποτήρι πουθενά... Σύντομα όμως έμαθα το γιατί: τα κρασιά ημέρας ήταν απλωμένα στο μπαρ, όπου και κατευθύνθηκα να διαλέξω.

Η διάθεσή μου έλεγε σαμπάνια για αρχή. Η- πολλάκις ανοιγείσα και πάντοτε ενδιαφέρουσα και απολαυστική, εκφραστική και focused Charles Heidsieck Brut Resérve (92 ΜΜP) ήταν παρούσα στην άκρη του πάγκου, αλλά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο ουρανίσκος μου αναζητούσε κάτι καινούριο και αδοκίμαστο. Η κοπέλα που με βοηθούσε διέκρινε την ελαφρά έλλειψη ικανοποίησης που ζωγραφίστηκε στο πρόσωπό μου απο τη θέα της Heidsieck και έδωσε άμεσα τη λύση - ήταν διατεθειμένη να ανοίξει για τα μάτια μου μια André Jacquart Brut Experience 1er Cru BdB (91 ΜΜP)! Καλύτερη ίσως να μην ήταν... Ήταν όμως το κάτι νέο που έψαχνα!

Το πρώτο μέρος της αναζήτησης είχε ολοκληρωθεί. Σειρά είχε η εύρεση του σωστού γευστικού pairing. Γύρισα στο τραπέζι και μελέτησα διεξοδικά τον κατάλογο. Τα salt roasted κάστανα σερβιρισμένα με beurre blanc noisette και θυμάρι/λεμόνι μου έκαναν κλικ τόσο στην αρχή όσο και μετά το πέρας της ανάγνωσης! Κάστανα λοιπόν με σαμπάνια it was- κάστανα που παρεπιμπτόντως είναι σχεδόν άγνωστα στις τοπικές κουζίνες της Σουηδίας… Παράδοξο, αλλά αληθινό.

Λίγο μετά τις πρώτες γουλιές, μιας νοστιμότατης, βουργουνδίζουσας chardonnay-ικης καθαρότητας σαμπάνιας, έφτασαν τα καστανάκια! Ήταν μια αποκάλυψη! Το γλυκό κάστανο που τριβόταν αρχικά στο χονδρό αλάτι που το συνόδευε και ακολούθως στη βουτυρένια σάλτσα πετύχαινε 100% την απόλυτη ισορροπία γλυκού-αλμυρού-λιπαρού και η λιπαρότητα έβρισκε με τη σειρά της άμεσα αντίδοτο στη γουλιά σαμπάνιας που ακολουθούσε!

Δε βρίσκω συχνά την ολοκλήρωση που ψάχνω στο θέμα κρασί-φαγητό, αλλα το συγκεκριμένο ταίριασμα μου χάρισε λίγα τέτοια δευτερόλεπτα! Αυτό το συναίσθημα...

Η συνέχεια δεν ήταν τόσο αποκαλυπτική και καινοτόμος, μιας και κινήθηκα σε παραδοσιακά μονοπάτια, ήταν όμως αρκούντως γευστική. Ενα ποτήρι Bourgogne Rouge 2013 των Hudelot-Noellat (88 ΜΜP) συνοδεύθηκε με τριών ειδών σαλαμολουκανικοφετούλες απο το hyped - και με το δίκιο του, ήταν όλα πεντανόστιμα- Korvhantverk  και ένας παραδοσιακός σουηδικός δυνατός καφές φίλτρου (Νot Rated) συνόδευσε μια hazelnut creme brulée. Tο μυαλό μου όμως παρέμεινε στον πρώτο συνδυασμό που αναπάντεχα, πλην όμως ολοκληρωτικά και αδιαπραγμάτευτα πέτυχε τις πολυπόθητες μικροεκρήξεις γευστικής ηδονής! 

Champagne and chestnuts? Oh yes!!!

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages