CLOS DE TART: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΥΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑ
16 December 2013

Αν και η λέξη μονοπώλιο εμπεριέχει γενικά και μία αρνητική χροιά για τον καταναλωτή, στη Βουργουνδία έχει μάλλον υπερ-θετική απόχρωση ως το συνώνυμο κρασιών μοναδικής ποιότητας  που σε επίπεδο Grand Cru διαθέτουν και διαστημικές τιμές. Στην αγορά διατίθενται ελάχιστες φιάλες αφού η παραγωγή είναι πολύ περιορισμένη με τα σταφύλια να προέρχονται από έναν μόνο αμπελώνα που ανήκει στον ίδιο ιδιοκτήτη.

Αυτό για τη Βουργουνδία είναι κάτι σπάνιο δεδομένου ότι οι περισσότεροι αμπελώνες ανήκουν σε αρκετούς ιδιοκτήτες. Κυρίως λόγω των νόμων περί κληρονομιάς από την εποχή του Ναπολέοντα που έδωσαν ίσα δικαιώματα σε όλα τα παιδιά μιας οικογένειας, είναι συχνό φαινόμενο ένας αμπελώνας να έχει μοιραστεί τελικά από γενιά σε γενιά με σχεδόν αλγοριθμική κλίμακα σε περισσότερους των 100 ιδιοκτητών όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο Clos Vougeot. Με την ίδια αιτιολογία το  Domaine Faiveley παράγει κάθε χρόνο μόλις 150 φιάλες Musigny αφού έχει στην κατοχή του μόλις 9 σειρές αμπελάκια. Το δε βαρελάκι Musigny διαθέτει και λουκέτο για να μην περάσει κανένας Μιχαήλος ή Καρακάσης και ζητήσει να δοκιμάσει.

Πέντε είναι και όλα τα monopoles Grand Cru στη Βουργουνδία(τα υπόλοιπα μπορείτε να τα δείτε εδώ) και κάπως έτσι ξεκινάει την ξενάγηση στο  Clos de Tart  ο manager του, Sylvain Pitiot. Τα υπόλοιπα τέσσερα είναι το La Romanée που είναι η μικρότερη ονομασία προέλευσης στη Γαλλία με 8.5 στρέμματα, το La Grande Rue  με σχεδόν 12 που έγινε το 1992 το τριακοστό-τρίτο Grand Cru της Cote d'Or και τα πιο διάσημα La Tâche (60 στρέμματα) και Romanée-Conti(11.8 στρέμματα).

Το πέμπτο λοιπόν είναι το Clos de Tart που σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τέσσερα βρίσκεται στο χωριό του Morey-St-Denis και όχι στο Vosne-Romanée. Παρά τρίχα θα ήταν και το διπλανό του Clos de Lambrays αλλά το χάνει για μόλις 420 τετραγωνικά μέτρα σε συνολική έκταση 86 στρεμμάτων που ανήκουν σε διαφορετικό ιδιοκτήτη. Δεν είναι απλά φανταστική η Βουργουνδία;

Το γειτονικό Clos des Lambrays Το γειτονικό Clos des Lambrays

 

Μπαίνοντας στο οινοποιείο μπορείς να αισθανθείς την ιστορία του κτήματος που κοντεύει τους σχεδόν 10 αιώνες αφού ιδρύθηκε από ένα τάγμα καλογριών, παράρτημα της Κιστερσιανής αδελφότητας το 1141. Ο δεύτερος ιδιοκτήτης εμφανίζεται μετά τη Γαλλική επανάσταση ενώ από το 1932 ανήκει στην οικογένεια Mommessin.

Inside Clos de Tart Inside Clos de Tart

 

Πριν βγούμε για να πάρουμε μία γεύση από αμπέλια Grand Cru Pinot μία πρώτη στάση στο κομμάτι του ιστορικού οινοποιείου με την παραδοσιακή στροφιλιά του 15ου αιώνα που ο Sylvain ονομάζει parrot(παπαγάλος) press αφού απαιτούσε ανθρώπους κρεμασμένους σε κάθε πλευρά για να λειτουργήσει.

Παραδοσιακή στροφιλιά με συνοδεία πιάνου Παραδοσιακή στροφιλιά με συνοδεία πιάνου

 

Πίσω από το οινοποιείο εκτείνονται οι αμπελώνες του Clos που σε αντίθεση με το 90% των υπόλοιπων αμπελώνων στη Βουργουνδία είναι φυτεμένοι με κατεύθυνση Ανατολή-Δύση και όχι Βορράς-Νότος στην οποία υπάρχουν μεγαλύτερες κλίσεις του εδάφους. Όπως εξηγεί ο Sylvain αυτό είναι καλύτερο γιατί προστατεύεται το έδαφος από διάβρωση με χειρότερες όμως συνθήκες αποστράγγισης. Πρόκειται όπως το περιγράφει ο Clive Coates MW στο βιβλίο του The wines of Burgundy για μία συμβιβαστική επιλογή.

Τα αμπέλια φυτεμένα αριστερά-δεξιά και όχι πάνω-κάτω όπως συνηθίζεται Τα αμπέλια φυτεμένα αριστερά-δεξιά και όχι πάνω-κάτω όπως συνηθίζεται

 

Η ηλικία των αμπελιών είναι 60 ετών κατά μέσο όρο και όλος ο αμπελώνας χωρίζεται σε έξι διαφορετικά climats τα λένε οι Boυργουνδοί που είναι αμπελοτόπια με ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Εδώ το κριτήριο είναι το είδος του ασβεστόλιθου αν είναι δηλαδή Bajocian ή Bathonian εποχής με το πρώτο είδος να περιέχει και λίγο άργιλο. Η δε πυκνότητα φύτευσης κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα των 11.000-12.5000 αμπελιών/εκτάριο.

Αν δεν σας χάσαμε με τους ασβεστόλιθους είναι ευκαιρία να μπούμε στο νέο σύγχρονο οινοποιείο που εγκαινιάστηκε το 1999 και διαθέτει εγκαταστάσεις για ξεχωριστές οινοποιήσεις των διαφορετικών climats. Η συνολική παραγωγή περιορίζεται στις 23.000 φιάλες που μοσχοπουλιούνται πάνω από τα 250 ευρώ μιλώντας πάντα για τις φρέσκες σοδειές. Η συνολική εκχύλιση δεν ξεπερνάει τις 3-4 εβδομάδες σε διάρκεια ενώ οι θερμοκρασίες ζύμωσης ξεκινάνε χαμηλά από τους 12 βαθμούς και ανεβαίνουν μέχρι και τους 32. Το κρασί ωριμάζει στις οινολάσπες για 18 μήνες και εμφιαλώνεται χωρίς κολλάρισμα ή φιλτράρισμα για να διατηρήσει όλο του το γευστικό πλούτο.

IMG_2427 (800x600)

O Sylvain Pitiot εξηγεί, ο Γιάννης δεν χάνει κουβέντα O Sylvain Pitiot εξηγεί, ο Γιάννης δεν χάνει κουβέντα

 

Όλα τα Clos de Tart ωριμάζουν σε 2 διαφορετικά κελλάρια 10 μέτρα κάτω από το έδαφος. Χρησιμοποιείται μόνο 100% νέο βαρέλι από 5 διαφορετικούς βαρελοποιούς κυρίως από το δάσος του Troncais και μέτριου τοσταρίσματος.

Είσοδος στο κελλάρι Είσοδος στο κελλάρι

 

Μετά τη δοκιμή από διαφορετικά βαρέλια της τρέχουσας σοδειάς ανάμεσά τους και το T5 του Taransaud που κοστίζει μία μικρή περιουσία ο Sylvain άνοιξε μία φιάλη από τη χρονιά του 2011. Το Clos de Tart περιγράφεται γενικά ως ένα masculine κρασί για τα δεδομένα της Βουργουνδίας που διαθέτει ωστόσο χάρη άρα είναι πιο κοντά σε μία μεγάλη κυρία, μία ντίβα αν θέλετε. Είναι σαφώς το πιο δομημένο ανάμεσα στα 4 Grand Cru του Morey St Denis. Η ποιότητά του από την στιγμή που ο Sylvain έχει αναλάβει την διαχείρισή του έχει εκτοξευθεί κατακόρυφα και δίκαια κατέχει Grand Cru θέση. Χρειάζεται χρόνο για να ξεδιπλώσει το δυναμικό του και είναι πολύ διαφορετικό από το μεταξένιο, ανθικό και ανοιχτόχρωμο γειτονικό Clos De Lambrays που είναι απολαυστικό και στην νεότητά του.

Το κρασί παρουσιάστηκε με βαθύ ρουμπινί χρώμα και με κλειστή ακόμα αλλά πολύ συμπυκνωμένη μύτη μύρτιλλων, βιολέτας και ζωικότητας με έντονη την παρουσία του βαρελιού. Βελούδινο στο στόμα με σφιχτή τανική δομή και υψηλή αρωματική ένταση η χρονιά του 2011 θέλει τον χρόνο της για να σε ανταμείψει στο 100%. (93)

__________ (2) (600x800)

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages