ENA ΧΡΥΣΟ ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΜΥΛΩΝΑ
24 June 2014

Toν Απρίλιο του 2013 πιστέψαμε και παρουσιάσαμε το Σαββατιανό Μυλωνά μέσα από ένα μας βίντεο γυρισμένο στους ξερικούς αμπελώνες των Μεσογείων αγνοώντας τις προκαταλήψεις και τα κλισέ που εναντιώνονται στην ποικιλία. Μάλιστα είχαμε το θράσος να το γυρίσουμε και στα Αγγλικά. Βαθμολογήσαμε το κρασί με 89/100 και λίγες εβδομάδες μετά το Σαββατιανό Μυλωνά 2012 γύρισε από το Decanter με Ασημένιο Μετάλλιο που δεν το λες λίγο. Φέτος όμως έκανε ένα μικρό θαύμα αφού απόσπασε ένα από τα ελάχιστα Χρυσά Μετάλλια, διάκριση που μοιάζει ως αδιανόητο κατόρθωμα για αυτή την αδικημένη ποικιλία δίνοντας ένα καλό μάθημα σε όσους τόσα χρόνια δεν μπορούσαν να δουν πέρα από τη μύτη τους!

Φτάνουν όμως τα λόγια από εμάς, είναι η σειρά του οινοποιού Σταμάτη Μυλωνά να μιλήσει: 

1. Πόσο έκπληξη ήταν για εσάς το Χρυσό Μετάλλιο του Decanter ;

Η αλήθεια είναι ότι πιστεύω πραγματικά στις δυνατότητες του Σαββατιανού και της Αττικής γης. Από την άλλη, γνωρίζω επίσης και το πόσο ‘αυστηρός’ είναι ο τρόπος με τον οποίο κρίνονται τα κρασιά στο Decanter και έχοντας υπόψη ότι θα πρέπει να πετύχει ένα κρασί βαθμολογία πάνω από 95 στα 100 ανάμεσα σε περίπου 15.000 κρασιά από 47 χώρες για να πάρει χρυσό μετάλλιο, το θεωρούσα εξαιρετικά δύσκολο. Δεν σας κρύβω λοιπόν, ότι μου πήρε αρκετές μέρες για να το συνειδητοποιήσω και όταν αυτό συνέβη αγχώθηκα!

2.Πιστεύετε ότι αυτή η διάκριση είναι ικανή να αλλάξει την κατάσταση για το Σαββατιανό δηλαδή καταναλωτές αλλά ακόμα και οι παραγωγοί να το δουν με περισσότερο ενθουσιασμό;

Η διάκριση αυτή καταρχήν θεωρώ ότι είναι συνέχεια της προσπάθειας που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια από αξιόλογους συναδέλφους όπως ο Βασίλης Παπαγιαννάκος για την ποικιλία. Όσοι βρίσκονται στο χώρο του κρασιού γνωρίζουν ότι αυτή είναι ίσως μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις. Σίγουρα το γεγονός ότι ένα Σαββατιανό από την Αττική κατάφερε να σταθεί τόσο ψηλά θα επηρεάσει όσους μπορούν να αντιληφθούν την σπουδαιότητα της διάκρισης. Σημαντικότερο όμως θεωρώ στην παρούσα φάση, την επιρροή που θα έχει στους συναδέλφους οινοποιούς στην Αττική. Είναι πολύ σημαντικό να γίνουμε πολύ περισσότεροι αυτοί που πιστεύουν στην ποικιλία και στην περιοχή. Χρειαζόμαστε πολλά εξαιρετικά Σαββατιανά για να ανακάμψει η ποικιλία. Η κατάσταση λοιπόν δεν θα αλλάξει δραματικά, αλλά θεωρώ ότι είμαστε σε σωστό δρόμο.

3.Ποια είναι τα δυνατά χαρτιά της ποικιλίας και μέχρι που φτάνουν τα όρια της;

Το Σαββατιανό είναι μια ποικιλία που βρίσκεται στην Αττική για χιλιάδες χρόνια. Είναι λοιπόν καταρχάς πλήρως εγκλιματισμένη στα φτωχά ασβεστολιθικά και πλούσια σε ορυκτά εδάφη, καθώς και στις κλιματολογικές συνθήκες της Κερατέας. Έχουμε επίσης την τύχη να δουλεύουμε με έναν αμπελώνα μέσης ηλικίας τα 50 έτη και με παραγωγή που δεν ξεπερνά το 1.3kg ανά πρέμνο(σ.σ ισοδυναμεί με 30hl/ha που είναι αποδόσεις Pinot Noir σε κορυφαίο αμπελοτόπι στη Βουργουνδία). Έτσι επιτυγχάνεται εξαιρετική συμπύκνωση του φρούτου. Επίσης λόγω του γεγονότος ότι η ποικιλία είναι από τις πλέον ανθεκτικές στις ασθένειες και στις ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν στην Αττική, το κόστος παραγωγής μπορεί να διατηρηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση, τόσο με άλλες ποικιλίες, όσο και με άλλες περιοχές. Νομίζω λοιπόν ότι έχουμε την δυνατότητα να προσφέρουμε εξαιρετικά κρασιά σε ασυναγώνιστες τιμές. Να τονίσω εδώ ακόμα ότι το Σαββατιανό είναι μια μη ευοξείδωτη ποικιλία. Αυτό σημαίνει ότι έχει πραγματικά μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης.

Παλαιά Κλήματα Σαββατιανό Μυλωνά ηλικίας 45 ετών Παλαιά Κλήματα Σαββατιανό Μυλωνά ηλικίας 45 ετών

 

 

Που μπορεί να φτάσει; Αυτό δεν νομίζω ότι είμαι σε θέση να το απαντήσω. Θέλουμε πολύ δουλειά ακόμα στον αμπελώνα τόσο σε ερευνητικό επίπεδο( κλωνική επιλογή, καθαρά από ιώσεις φυτά) όσο και σε πρακτικό (πιθανές αλλαγές στην καλλιεργητικές μεθόδους, ολοκληρωμένη διαχείριση αμπελώνα). Δουλειά επίσης χρειάζεται και στο οινοποιείο ώστε να καταλήξουμε στο ποιες οινοποιητικές μέθοδοι ταιριάζουν περισσότερο στην ποικιλία.

Θα τολμήσω μόνο να πω το εξής συνυπολογίζοντας και τα παραπάνω: προσωπικά εμείς στην Μικροοινοποιία Μυλωνά δεν είμαστε ούτε οι καλύτεροι αμπελουργοί όπως ούτε και οι καλύτεροι οινοποιοί στον κόσμο. Αν λοιπόν καταφέραμε να παράγουμε ένα Σαββατιανό που απέσπασε μια τόσο μεγάλη διάκριση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από την στιγμή που αποφασίσαμε να στραφούμε στην παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας, δεν τολμώ καν να σκεφτώ το που μπορεί να μας πάει αυτή η ποικιλία.

4.Ξεκινώντας από το αμπέλι και προχωρώντας στο οινοποιείο ποια φροντίδα χρειάζεται η ποικιλία για να δώσει ποιοτικό αποτέλεσμα;

Αυτό στο οποίο έχουμε καταλήξει μέχρι στιγμής είναι ότι καταρχήν πρέπει να μένουμε σε μικρές αποδόσεις, κάτι όμως που συμβαίνει και μόνο του στον αμπελώνα των Μεσογείων καθώς στη συντριπτική του πλειοψηφία είναι μη αρδευόμενος και μεγάλης ηλικίας. Σημαντική είναι ακόμα η διαχείριση του φυλλώματος για τη σκίαση των σταφυλιών και την ομοιόμορφη ωρίμανση τους. Η ποικιλία επίσης δεν αρέσκεται στα κορφολογήματα. Ένα την σωστή στιγμή είναι αρκετό. Προσοχή χρειάζεται ακόμα ώστε να ‘ξαπλώνουμε’ τα ζιζάνια εγκαίρως για να μην υπερστρεσσαριστεί το φυτό από την έλλειψη νερού. Πολύ σημαντικό είναι τέλος το PH στο οποίο θα αποφασίσουμε να τρυγήσουμε σε συνδυασμό με γευστικές δοκιμές των ραγών και να απεξαρτηθούμε από την συγκέντρωση των σακχάρων.

Στο οινοποιείο πρέπει να δώσουμε χώρο στην ποικιλία να εκφραστεί. Το Σαββατιανό δεν είναι μια έντονα αρωματική ποικιλία και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να την κανιβαλήσουμε ώστε να παράγουμε ένα τεχνολογικό κρασί δουλεύοντας μόνο με το γλεύκος ροής και με στελέχη ζυμομυκήτων για έντονα αρωματικά κρασιά. Από εκεί και πέρα το αν κάποιος οινοποιός επιλέξει να πιέσει άσπαστο το σταφύλι ή όχι, αν θα κάνει προ-ζυμωτικές εκχυλίσεις, τι ακριβώς θερμοκρασία θα ζυμώσει και με ποια ακριβώς στελέχη, αν και πόσο θα αναδεύσει τις οινολάσπες μεταζυμωτικά κοκ, είναι στην διακριτική του ευχέρεια, αρκεί να έχει σκοπό να προάγει την ποικιλία και την περιοχή.

Ο Χημικός-Οινολόγος και υπεύθυνος αναλύσεων Αντώνης Μυλωνάς Ο Χημικός-Οινολόγος και υπεύθυνος αναλύσεων Αντώνης Μυλωνάς

 

 

5.Υπάρχουν περιθώρια κι άλλων πειραματισμών με την ποικιλία; Ποιο είναι το επόμενο βήμα για το Σαββατιανό Μυλωνά;

Θεωρώ το Σαββατιανό μια ανεξερεύνητη ποικιλία. Μπορούμε να πειραματιστούμε σε πολλά επίπεδα ακόμα, στο αμπέλι και στο οινοποιείο. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και την ρετσίνα. Το brand name υπάρχει, ζήτηση στο εξωτερικό επίσης και οι ρετσίνες υψηλής ποιότητα είναι ελάχιστες. Μπορούμε όμως ακόμα να πειραματιστούμε και σε νέους τύπους κρασιών. Πρόσφατα κυκλοφορήσαμε για παράδειγμα ένα γλυκό κρασί από Σαββατιανό, ενώ είμαστε ήδη σε διαδικασία παραγωγής αφρώδους.

6.Πως πιστεύεις θα έπρεπε να λανσαριστεί η ποικιλία στο εξωτερικό;

Καταρχήν δεν νομίζω ότι έχει νόημα να κρύβουμε το παρελθόν της ποικιλίας (ρετσίνα). Όπως επίσης διαφωνώ με την προώθηση της ποικιλίας σαν ένα απλό καθημερινό κρασί. Θα πρέπει λοιπόν το Σαββατιανό της Αττικής να γίνει Π.Ο.Π. και να στοχεύσουμε στην κορυφή. Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε την εξαιρετική ικανότητα παλαίωσης που έχει η ποικιλία. Μόνο τότε κατά την γνώμη μπορεί να έχει επιτυχία.

10268639_10152446630434320_676355447849920850_n

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages