Γευσιγνωσίες: Μια μικρή αναδρομή και το επόμενο επίπεδο
07 April 2016

Να πω κάτι για τις γευσιγνωσίες που έχουμε κάνει μαζί με το Γρηγόρη τα τελευταία δύο χρόνια. Μπορεί να ναι και περισσότερα, παρακαλώ don’t hold that against me!

Είναι απλά ότι όταν κάνεις πράγματα που σε εκφράζουν, πράγματα που περνάς καλά, ο χρόνος κυλάει σαν νεράκι. Και τι δεν έχουμε κάνει λοιπόν για τον Ελληνικό αμπελώνα αλλά και για τον διεθνή!

Να θυμηθώ κάποια που πραγματικά έχουν χαραχθεί ως εντυπωσιακές εμπειρίες (και για εμένα προσωπικά), σε αντίστροφη χρονολογική σειρά από την πιο παλιά στην νεότερη:

Πως παλαιώνουν τα λευκά κρασιά

The Naoussa Revolution

Εξερευνώντας το terroir στα ελληνικά κόκκινα κρασιά

Το δίλημμα της Σαντορίνης: Φρέσκια ή παλαιωμένη

Από το φινόκιο στον Πινόκιο

4 δεκαετίες Chateau Porto Carras

​Η Επανάσταση του κάμπου 

The Syrah Giants

Riesling Masterclass με επίγευση μέχρι το 1971

Πειραματικά Μπουτάρη

Pinot Noir Giants

Volcanic Wines

Νέες Τάσεις στο ελληνικό κρασί

Κάπου στην πορεία θελήσαμε να το πάμε ένα βήμα παραπάνω και ετοιμάσαμε τα Secret Wine Dinners ή το απόλυτο Bring Your Own Bottle με εμβληματικά κρασιά του ελληνικού και ξένου αμπελώνα και παρέλαση Margaux, Grange, Sassicaia, Ornellaia και Vignes Franches Δαλαμάρα. Όσοι μάλιστα ήταν στο τελευταίο Secret Wine Dinner έμειναν με το στόμα ανοιχτό με την ποιότητα της Νάουσας από αυτόριζα αμπέλια.

Φέτος όλες μας οι γευσιγνωσίες είχαν ένα κοινό στοιχείο, πάλι με στόχο να πάμε ένα βήμα παραπάνω. Ή μάλλον δύο κοινά στοιχεία! Κρασιά που δεν υπήρχαν στην ελληνική αγορά και θέματα που είχαν ζουμί. Ιδανικά συνδυάζαμε και τα δύο. Για παράδειγμα στην τελευταία μας American Icons γευσιγνωσία που έγινε στην Cava Oak δεν είχαμε μόνο κρασιά που δεν εισάγονται (που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν τόσο εισαγωγείς, όσο και καταναλωτές) αλλά και κρασιά που δείχνουν την νέα τάση του αμερικάνικου κρασιού για περισσότερο φινέτσα, λιγότερη βαρελίλα και χαμηλότερο αλκοόλ. 

Δεν είναι απλά κάνω πρώιμο τρύγο (γιατί αν δεν έχω αρώματα την πάτησα μεγαλοπρεπώς), οπότε πρέπει να είσαι μαέστρος για να τα καταφέρεις να πάρεις ώριμο φρούτο συγκρατώντας το αλκοόλ σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό το είδαμε στο συγκλονιστικό La Cote Pinot Noir από την ψυχρή περιοχή St Rita Hills που τα είχε όλα με μόλις 12.5% αλκοόλ! Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε ανάλογες προσπάθειες ή για να είμαι ειλικρινής περισσότερες προσπάθειες που τα καταφέρνουν και σε ελληνικό επίπεδο.

Αυτό ήταν μία παρένθεση για να εξηγήσω το Food for Thought που προσπαθούμε να δώσουμε. Όμως δεν σταματάμε εδώ και πάμε να δώσουμε μία ακόμα νέα σειρά γευσιγνωσιών σε ένα πολύ exclusive σκηνικό με πολύ περιορισμένη συμμετοχή. Οπότε first come, first served και περισσότερες πληροφορίες προσεχώς.

Γιάννης

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages