JEAN-MARIE BOURGEOIS ΚΑΙ SANCERRE JADIS 2002
05 October 2014
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

Αν υπάρχει μια αμπελουργική περιοχή στο κόσμο που δικαιούται να φέρει τον τίτλο της πιο ολοκληρωμένης οινικά περιοχής του πλανήτη αυτή είναι η κοιλάδα του Λίγηρα. Εδώ θα συναντήσετε όλα τα στυλ μαζεμένα, ξεκινώντας από εξαιρετικά ροζέ και αφρώδη έως συγκλονιστικά λευκά και ερυθρά χωρίς να λείπουν και τα πληθωρικά γλυκά ευγενούς σήψης. Τα δε Vouvray είναι από μόνα τους case study με τεράστιες δυνατότητες παλαίωσης που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να ξεπεράσουν και έναν ολόκληρο αιώνα. 

Την ίδια στιγμή, τα κρασιά του Λίγηρα είναι ανάμεσα στα πιο υποτιμημένα κρασιά της Γαλλίας. Αυτό σημαίνει άσχημα νέα για αρκετούς παραγωγούς της περιοχής αλλά πολλές ευκαιρίες για τους ψαγμένους οινόφιλους, που στο Λίγηρα μπορούν να βρουν τον επίγειο οινικό τους παράδεισο σε τιμές Media Markt σε αρκετές περιπτώσεις.

Με αφορμή την έκθεση της εταιρίας Οινόκοσμος και την επίσκεψη στη χώρα μας του Jean-Marie Bourgeois, από το σπουδαίο οινοποιείο Henri Bourgeois στη περιοχή Sancerre του Λίγηρα, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε λίγα λόγια με τον κορυφαίο οινοποιό και να καταγράψουμε τις απόψεις του στις ερωτήσεις που του θέσαμε. Φυσικά όταν μιλάμε για Sancerre, μιλάμε για το αρχέτυπο του Sauvignon Blanc, μια περιοχή στην οποία η ποικιλία βρίσκει την πιο mineral-εγκεφαλική της έκφραση, αλλά και ερυθρά από Pinot Noir τα οποία όμως παράγονται σε μικρότερες ποσότητες και σπανιότερα βρίσκουν διέξοδο στις διεθνείς αγορές.

Επιπρόσθετα είχαμε το προνόμιο να δοκιμάσουμε μία παλαιώμενη φιάλη από την κορυφαία ετικέττα του Jadis από την θαυμάσια χρονιά του 2002. Το Jadis ζυμώνει σε ένα ποσοστό σε παλαιά δρυ που η ηλικία της φτάνει τα 15 χρόνια. Στην δωδεκαετία της ζωής του ξεδιπλώνει ένα σύνθετο αρωματικό χαρακτήρα με καπνιστή ορυκτότητα και βοτανικότητα σε πρώτο πλάνο μαζί με ώριμο ροδάκινο, βερίκοκο και νότες μελιού λίγο πιο πίσω. Κρεμμώδες με έντονη ορυκτότητα και στρογγυλό με ενσωματωμένη οξύτητα, το Jadis είναι αρμονικό και μεγαλειώδες κρασί που ο χρόνος το έχει μεταμορφώσει σε κύκνο. (94/100)

10715993_10204029194862459_443925056_n

Ακολουθεί η πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Jean-Marie στο site μας:

1.     Ποια είναι η φιλοσοφία που χαρακτηρίζει τα κρασιά σας; 

Είναι πρωταρχικής σημασίας τα κρασιά μας να αντικατοπτρίζουν το terroir τους και οι καιρικές συνθήκες να δίνουν σε κάθε χρονιά τον μοναδικό της χαρακτήρα, όπως ακριβώς ένας γλύπτης σχηματοποιεί το έργο του μέρα με την ημέρα. Είναι πολύ σημαντικό επίσης να σεβόμαστε το αμπέλι για να πάρουμε μέσα από την πολυπλοκότητα των διαφορετικών εδαφών των αμπελώνων μας, τη μέγιστη δυνατή ποιότητα.

2. Ποιες είναι οι αλλαγές που εντοπίζετε στη περιοχή του Sancerre τις τελευταίες δύο δεκαετίες; Υπάρχει παραδοσιακό και μοντέρνο στυλ οινοποίησης;

Υπάρχουν κάποιες μικρές αλλαγές σε σχέση με το κλίμα, αλλά τώρα πια, οι καλλιεργητές ξέρουν καλύτερα τι χρειάζεται και είναι ουσιαστικό για το αμπέλι τους. Κάποιοι οινοπαραγωγοί προτιμούν ένα περισσότερο μοντέρνο στυλ για τα κρασιά τους, εξομαλύνοντας τις διαφορές από χρονιά σε χρονιά. Η φιλοσοφία όμως της οικογένειας Henri Bourgeois έγκειται στο να περνάει στο κρασί η έκφραση του εδάφους και των καιρικών συνθηκών της κάθε χρονιάς, έτσι ώστε να προκύπτει ένα καλά ισορροπημένο κρασί με τραγανό χαρακτήρα, ενέργεια και περίσσεια απόλαυση.

3. Μιλώντας για τις κορυφαίες ετικέτες σας Jadis και Etienne Henri ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά τους και πως η σύσταση του εδάφους επηρεάζει την προσωπικότητα τους; 

Σε αυτά τα δύο κρασιά, θέλαμε να εφαρμόσουμε τις ίδιες ακριβώς πρακτικές που εφάρμοζαν οι πρόγονοί μας, κάτι το οποίο σημαίνει απόλυτος σεβασμός στη γη και το αμπέλι και χρήση της βαρύτητας σε όλα τα στάδια της οινοποίησης και ωρίμασης του κρασιού. Επίσης λαμβάνουμε υπόψη τις θέσεις της σελήνης και των πλανητών και δίνουμε στη ωρίμαση του κρασιού τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται για να πάρουμε από κάθε χρονιά ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Όπως εξήγησα και παραπάνω είναι πολύ σημαντικό το αμπέλι να αντλεί συστατικά(minerals) από το έδαφος. Το Jadis αναπτύσσει ένα μπουκέτο με λευκά λουλούδια, εσπεριδοειδή, αρώματα ροδάκινου και μια εξαιρετική επίγευση. Το έδαφος Kimmeridgian marl(πηλός και ασβεστόλιθος) δίνει μια ελαφριά θαλασσινή γεύση στο κρασί. Η δε τυπικότητα στο Etienne Henri συνίσταται  στην χαρακτηριστική ορυκτότητα(τσακμακόπετρα) εξαιτίας του εδάφους του, με πικάντικες νότες (λευκό πιπέρι), στρογγυλάδα και απίστευτη διάρκεια στο στόμα.

Αυτά τα δύο κρασιά είναι αποτέλεσμα, αφενός μιας εξαιρετικής επιλογής αμπελοτεμαχίων με σκοπό να αναδείξουν το πραγματικό δυναμικό των διαφορετικών terroirs και αφετέρου της μακρόχρονης γνώσης και εμπειρίας της οικογένειας μας στη διαχείριση της παραγωγής του κάθε αμπελιού.

4. Ποια άλλα Sancerres απολαμβάνετε; 

Το λευκό Sancerre « La Chapelle des Augustins » - Λατρεύω την "μπαρουτοκαπνισμένη" ορυκτότητα του και τα φρουτώδη αρώματα, απόρροια των ασβεστολιθικών εδαφών από τα οποία προέρχεται.

5. Ποιες είναι οι σκέψεις σας γύρω από το κίνημα των "φυσικών κρασιών" και της "φυσικής οινοποίησης";

Το κρασί είναι ένα φυσικό προϊόν. Δεν έχουμε κάποιου είδους πιστοποίηση γιατί πιστεύουμε ότι τέτοιες πιστοποιήσεις δεν πρέπει να αποτελούν απλά εργαλεία προώθησης και μάρκετινγκ αλλά φιλοσοφία. Εργαζόμαστε εδώ και 40 χρόνια για να διαφυλάξουμε το φυσικό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας οικολογικές μεθόδους στο αμπέλι και στην οινοποίηση. Είναι πολύ σημαντικό να περάσουμε στα παιδιά μας αυτές τις πανέμορφες πλαγιές στην κατάσταση που τις βρήκαμε, χωρίς να μολύνουμε τα εδάφη τους ή να τις κάνουμε άγονες.

6. Με τι θα συνδυάζατε γευστικά ένα Sancerre;

Sancerre Jadis : Θα το συνδύαζα με ένα εξαιρετικό ψάρι: Καλκάνι, Χριστόψαρο, Λαβράκι

Etienne Henri : Με αστακό ή λευκό κρέας αλλά αποτελεί τέλεια αρμονία με γλυκάδια μόσχου ή ένα πολύ ώριμο κατσικίσιο τυρί Crottin de Chavignol

7. Τι ήπιατε την προηγούμενη εβδομάδα;

Chenin blanc  από τη Νότιο Αφρική, Chardonnay από την Καλιφόρνια, λευκό και κόκκινο Sancerre,  Pouilly Fume και Chablis με λόγο Bordeaux από το Pessac Leognan. Να μην ξεχάσω και Clos Henri Sauvignon Blanc και Pinot Noir

8. Τι είναι αυτό το οποίο σας ευχαριστεί περισσότερο;

Η ποικιλία των κρασιών που μπορούμε να συναντήσουμε σε ολόκληρο το κόσμο. Είναι πολύ δύσκολο να διαλέξεις το καλύτερο από αυτά, γιατί όλα μπορούν να σου δώσουν μεγάλη ευχαρίστηση. Η αξία ενός κρασιού: ένα τρίτο το terroir, ένα τρίτο το κλίμα και ένα τρίτο ο οινοπαραγωγός ο οποίος εργάζεται με πάθος, σοφία, σεβασμό και αφοσίωση.

Ο Jean Marie Bourgeois Ο Jean Marie Bourgeois

 

 

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages