Τα ''φυσικά'' κρασιά του Ευρυβιάδη Σκλάβου Μέρος 1ο
02 January 2016
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

Στο δρόμο από το λιμάνι του Ληξουρίου προς το οινοποιείο του Ευρυβιάδη Σκλάβου σκέφτομαι ότι θέλω να κρατήσω τα δικά μου λόγια στο ελάχιστο για να δώσω έξτρα χρόνο στον Σκλάβο να ξεδιπλώσει απόψεις, φιλοσοφία και σκέψεις. Για να τον γνωρίσεις καλύτερα ισχύει το πάει το βουνό στο Μωάμεθ παρά το αντίστροφο, καθότι ο εντοπισμός του θέλει τρόπο, μέθοδο και γενικώς σχέδιο.

Δεν έχω όμως παράπονο. Με το που φτάνουμε στο υπό ανακατασκευή, μισο-χτισμένο οινοποιείο (που ετοιμάζεται να περάσει σε νέα εποχή μετά τον καταστροφικό σεισμό του Ιανουαρίου του 2014 και την συνεργασία με τον Χ.Ζησιμάτο από την Νέα Υόρκη) μου λέει ειλικρινέστατα, ''θα μιλήσουμε ανοιχτά, δεν υπάρχει τίποτα off the record''. Και ξεκινάμε έχοντας μαζί μας στην παρέα και την Ευαγγελία Μωραΐτη που είναι η οινολόγος του κτήματος. 

''Ο σεισμός μου πήρε ένα κομμάτι και από την ψυχή μου'' μου λέει και συνεχίζει λέγοντας ότι αυτό στάθηκε αφορμή για να μεγαλώσει το οινοποιείο όπως θα δείτε στην φωτογραφία παρακάτω. Στα σχέδια είναι να ενωθεί τα παλιό με το νέο αλλά και να υπάρξει και επισκέψιμος χώρος για τους επισκέπτες-οινόφιλους. ''Ο απώτερος στόχος είναι στα επόμενα 5 χρόνια να πάει στις 120.000 φιάλες από 50.000 που θα κάνει φέτος''. Τον ρωτάω πόσο εξάγει και μου απαντάει ότι το 70% εξάγεται από λίγο, σε αρκετές χώρες και με προκαλεί να βρω την μεγαλύτερη αγορά του. 

Ιαπωνία! No chance! 

Φυσικά θέλω να δοκιμάσω όλη την σειρά των κρασιών αλλά πιο πριν πιάνουμε την συζήτηση για τα ''φυσικά κρασιά''...o Σκλάβος συζητά ότι ''με τον αντιπρόσωπό μας στο Παρίσι τον Γιώργο Ιωαννίδη έχουμε μπει σε διάφορα σημεία. Κρασιά με αυθόρμητη ζύμωση, χωρίς πολλές επεξεργασίες και κατεργασίες. Η προσπάθειά μου είναι να χρησιμοποιώ νεα προηγμένη τεχνολογία​ στα αρχικά στάδια για να περιορίσω την οξειδωτική επίδραση και να μειώσω τα θειώδη''.

Μου δείχνει το state of the art πιεστήριο Inertis που εξασφαλίζει άριστη ποιότητα σταφυλιών και συνεπώς (εμμέσως) περιορίζει τα θειώδη. ''Πίσω από την έννοια φυσικό κρασί έχουμε και πολλά ξύδια που κρύβουν τις ατέλειές τους με τον όρο φυσικό. Δεν είναι σωστό για μένα. Το κρασί οφείλει πρώτα να είναι καλό και ας καταταχθεί μετά σε όποια κατηγορία πρέπει''. 

Αυτή την στιγμή καλλιεργεί 60 ιδιόκτητα στρέμματα (βιολογική καλλιέργεια) και 80 συνεργαζόμενα ενώ ετοιμάζει παράλληλα 20 στρέμματα νέο αμπέλι στη ζώνη της Ρομπόλας. Τον ρωτάω πόσο κοστίζει παραπάνω η βιολογική και μου απαντάει ότι αυτό που κοστίζει είναι ουσιαστικά η πιστοποίηση.

Μετά την βιολογική καλλιέργεια ο Σκλάβος δείχνει να σκέφτεται σοβαρά να πιστοποιηθεί βιοδυναμικά από τον οργανισμό Demeter. ''Το βασικό θέμα είναι ότι ζητούν 2% από τον τζίρο που είναι πάρα πολύ αλλά ίσως κάποια στιγμή το κάνουμε. Άλλωστε όλα πλέον γίνονται με τις αρχές της ομοιοδυναμικής που είναι η ιταλική απάντηση στον βιοδυναμισμό.''

Κάνοντας μία μικρή έρευνα στο διαδίκτυο βλέπω ότι η ομοιοδυναμική ενώνει την ομοιοπαθητική με τον βιοδυναμισμό. Σημαίνει στην πράξη ημερολόγιο εργασιών με βάση τις θέσεις των πλανητών και της σελήνης. Ο Σκλάβος χρησιμοποιεί σκευάσματα που έρχονται κατευθείαν από την Ιταλία και μου δείχνει ένα απωθητικό εντόμων που το μπουκαλάκι που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία φτάνει για 10 στρέμματα.

Αφού συνεργάζεται και με άλλους αμπελουργούς στα 80 στρέμματα που αναφέραμε παραπάνω σημαίνει ότι δεν είναι όλα του τα κρασιά βιολογικά. Για παράδειγμα ο Οργίων η πρώτη ξηρή Μαυροδάφνη στην Ελλάδα (από 1996) που παράγεται σε 15.000 φιάλες βγαίνει σε 2 τύπους, μία βιολογική και μία συμβατική. Φέτος σχεδιάζει νέα κρασιά με αυτά τα love it or hate it ονόματα (θα πω την άποψή μου στο δεύτερο μέρος), η Σύνοδος είναι Βοστιλίδι 20% με Μαυροδάφνη, θα ακολουθήσει Ζακυνθινό από αμπέλια που ενοικιάζει από τον Μεταξά και ένα Μοσχάτο ξηρό

Ρίχνω στην συζήτηση τα concrete eggs (τσιμεντένιες ωοδειδείς δεξαμενές) και μου λέει ότι έχει ήδη παραγγείλει 2 των 1820 λίτρων που τα βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία. Κάνουν διαφορά θα με ρωτήσετε; Θα δείξει απαντώ αλλά η θεωρία μιλάει για constant flow (συνεχή κίνηση) που ενεργειακά είναι πολύ σημαντική. Στα concrete eggs ο Σκλάβος θα κάνει ένα κόκκινο και τον Μεταγειτνίων που μέχρι τώρα γίνεται σε βαρέλι και είναι 100% φυσική οινοποίηση. 

Επιτέλους φτάνει η συζήτηση στις ποικιλίες και αρχίζουμε με το Βοστιλίδι ή αλλιώς Αυγουστολίδι -στολίδι του Αυγούστου, τι ωραίο όνομα- που έχει συμπεριφορά κόκκινου με αρκετές τανίνες ενώ για την Ρομπόλα λέει ότι η κοιλάδα της με τους δροσερούς ανέμους από τον εκπληκτικό Αίνο και την υπέροχη γεωμορφολογία του συνθέτουν ένα ιδανικό μεσόκλιμα. 

Ο Αίνος συγκεντρώνει όλα τα νέφη και μπόλικη υγρασία που μέσω του κατακερματισμένου ασβεστόλιθου διοχετεύει υπογείως στους αμπελώνες.

Στην Κεφαλλονιά συναντάμε 70% ασβεστόλιθο που είναι από τα μεγαλύτερα αν όχι το μεγαλύτερο ποσοστό στη χώρα. 

''​Εμείς θέλουμε την Ρομπόλα μας γεμάτη, παχιά και αλκοολική'' μου λέει ''αλλιώς δεν παίρνω τον πλούτο των αρωμάτων που μπορεί να δώσει. Και επίσης είμαι οπαδός του κύπελου και της παράδοσης. Ακόμα και στα νέα αμπέλια το προτιμώ και εδικά εδώ που τα εδάφη είναι φτωχά, τα γραμμικά αμπέλια δεν έχουν τύχη επιβίωσης''. 

Συνεχίζεται....

RELATED POSTS
16 October 2014
Αμέσως μετά την προβολή της ταινίας Natural Resistance η σκυτάλη πέρασε στο Fabrico de Vino όπου παρέα με τον Τζόναθαν Νόσιτερ δοκιμάσαμε και ελληνικά κρασιά που η πρόσκληση τα περιέγραφε ως ''φυσικά ...
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages