La Tour Melas Challenge: Ένα ελληνικό κρασί στην κορυφή
07 March 2016

‘’Λοιπόν Κύρο είναι μία καλή στιγμή να βάλεις το κρασί σου σε μία τυφλή δοκιμή με μεγάλα κρασιά του Bordeaux’’ ήταν το σχόλιό μου μετά την εκτενή γευσιγνωσία διάφορων σοδειών La Tour Melas, του σπουδαίου κόκκινου κρασιού του ομώνυμου κτήματος που είναι συνδυασμός των μπορντωλέζικων ποικιλιών Cabernet Franc (60%) και Merlot (40%).

‘’Να είναι και το Lafleur ανάμεσά τους, που ήταν και το αρχικό στοίχημα’’ συμπλήρωσε ο Κύρος Μελάς ιδιοκτήτης του La Tour Melas στον Αχινό Φθιώτιδας, και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα του La Tour Melas Challenge. Μίας τυφλής δοκιμής του La Tour Melas με τα:

Cannon La Gaffeliere Grand Cru Classe St Emilion ιδιοκτησίας από το 1985 του Stephan Von Neipperg που πωλείται περίπου δυόμιση φορές πάνω από το La Tour Melas (36.50 ευρώ το τελευταίο) με τυπική σύνθεση 55% Merlot, 40 Cabernet Franc και 5% Cabernet Sauvignon,

La Violette Pomerol ενός εξαιρετικά δυσεύρετου, garage κρασιού, με μόλις 250 κιβώτια παραγωγή από 100% Merlot που παράγεται με παρόμοιο τρόπο με το La Tour Melas δηλαδή με οινοποίηση σε ανοιχτά βαρέλια. Η τιμή του περίπου 10 φορές πάνω από το ελληνικό κρασί.

Lafleur του εμβληματικού Pomerol με 50%-50% Cab Franc και Merlot που θεωρείται ότι είναι εφάμιλλο του θρυλικού Petrus, συχνά ξεπερνώντας το και που κοστίζει περίπου 20 φορές πάνω από το La Tour Melas. Δύσκολα θα βρείτε Lafleur που να πέφτει κάτω από τα 600 ευρώ λιανική.

Tα κρασιά σερβιρίστηκαν σε 2 πτήσεις (flights) μία για τη χρονιά του 2011 και μία του 2012 στο κελάρι της Μεγάλης Βρετανίας (GB Cellar) στον εκπληκτικό χώρο που έχει επίσης φιλοξενήσει δύο από τα Secret Wine Dinners. 12 γευσιγνώστες δοκίμασαν τυφλά τα κρασιά ανάμεσά τους η Lenka Sedlackova MW (Master of Wine) buyer στην Field, Morris and Verdin, ο Justin Knock MW (special merchant και ιδιοκτήτης των μαγαζιών Philglass & Swiggot) καθώς και εξαιρετικοί Έλληνες γευσιγνώστες.

Την σειρά των κρασιών την γνώριζε μόνο ο υπογράφων και φυσικά ο Head Sommelier της Μεγάλης Βρετανίας, ο καταπληκτικός Βαγγέλης Ψοφίδης, άνθρωπος που έχει συνηθίσει να παίζει στα δάκτυλα τα πιο απαιτητικά events.

Πριν πάω στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αυτού του θαρραλέου Wine Challenge, να πω ότι το La Tour Melas κάνει μία πολύ λεπτομερή δουλειά ξεκινώντας πρώτα από το αμπέλι και προχωρώντας στο οινοποιείο έχοντας ως ανθρώπους κλειδιά την οινολόγο Elsa Pickard και ως σύμβουλο τον Πάνο Ζουμπούλη που έχει κυριολεκτικά οργώσει για χρόνια όλη την Ελλάδα αλλά και την Αργεντινή φτιάχνοντας πάντα ποιοτικά κρασιά. Η δουλειά που κάνουν είναι πάρα πολύ καλή πέραν κάθε αμφιβολίας, με την δοκιμή να φέρνει στην επιφάνεια το ερώτημα του πόσο καλή είναι αυτή τελικά....

Στο πρώτο flight το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο με το La Tour Melas 2011 να κερδίζει πεντακάθαρα ως πρώτο στην προτίμηση τόσο των Masters of Wine, όσο και της πλειοψηφίας των υπόλοιπων γευσιγνωστών. O Justin Knock MW το χαρακτήρισε ως ένα κρασί που δεν προσπαθεί παραπάνω από ότι πρέπει (effortless) ενώ η Lenka Sedlackova MW ως το πιο ισορροπημένο με καθαρότατη έκφραση φρούτου. Ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα που εξέπληξε τους πάντες και φυσικά και τους ίδιους ανθρώπους του κτήματος!

Το δεύτερο flight είχε οριακό νικητή το La Violette 2012, με τα Lafleur και La Tour Melas να ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής. Σε κάθε περίπτωση ήταν ένα πολύ απαιτητικό flight για εκπαιδευμένους ουρανίσκους με τα κρασιά να βρίσκονται σε παρόμοια πολύ υψηλά επίπεδα. Προσωπικά σε αυτό το flight θεωρώ ότι το Lafleur ήταν συγκλονιστικό αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία.

Τα αποτελέσματα του Wine Challenge επιβεβαιώνουν αφενός την πολύ καλή δουλειά του κτήματος και σε παγκόσμιο context, αφετέρου δείχνουν ότι οι πολύ καλές ελληνικές προσπάθειες δεν είναι φτωχός συγγενής των κρασιών θρύλος που χρειαζόμαστε δύο μηνιάτικα για να αγοράσουμε, αλλά ανταγωνιστικά παραδείγματα που πάνε μπροστά το ελληνικό κρασί. 

Well Done La Tour Melas!

(Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες λεπτομέρειες από το event και γευσιγνωστικές σημειώσεις σε επόμενο άρθρο από τον Γρηγόρη)

Γιάννης Καρακάσης MW

Κύρος Μελάς

La Tour Melas Challenge - Lenka Sedlackova MW & Justin Knock MW

RELATED POSTS
23 April 2015
Μας αρέσει το Ξινόμαυρο και φανταζόμαστε ότι το έχετε ήδη καταλάβει μέσα από την σειρά της Νάουσας. Μας αρέσει επίσης πολύ και το Αγιωργίτικο μαζί με άλλες σκουρόχρωμες ποικιλίες που έχουμε ...
21 March 2016
Το κελάρι της Μεγάλης Βρετανίας είναι το απόλυτο οινικό σημείο αναφοράς στο μυαλό μου και οι βραδιές που έχουμε οργανώσει με τον Γιάννη και τον Ηead Sommelier του ξενοδοχείου Βαγγέλη Ψοφίδη έχουν υπάρξει πραγματικά συγκλονιστικές. ...
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages