25 χρόνια Μαγικό Βουνό: Από το cult στο κλασικό
03 March 2016

Πριν από λίγες εβδομάδες είχα την ευκαιρία - μετά τη Δράμα - να συμμετέχω και στην Αθήνα στους εορτασμούς για την συμπλήρωση 25 ετών Μαγικό Βουνό, ενός κρασιού θρύλος για την οινική Ελλάδα με πρώτη χρονιά κυκλοφορίας το 1990. Κάθε εκδήλωση είχε δύο μέρη, πρώτα το καθαυτό οινικό με την κάθετη δοκιμή 8 σοδειών πηγαίνοντας πίσω στο 1997, ακολουθούμενο από την ημερίδα στην οποία είχα την μοναδική ευκαιρία να μιλήσω για την σημασία αυτής της εμβληματικής icon ετικέτας του Chateau Nico Lazaridi και την εξέλιξή της στο χρόνο.  

Ο ελληνικός αμπελώνας διαθέτει μερικές από τις πιο συναρπαστικές οινικές ιστορίες, κάποιες λίγο γνωστές, κάποιες άλλες να περιμένουν να αναδειχθούν. Η ιστορία του Μαγικού Βουνού ξεκινάει το 1990 που παρένθεση ήταν μία ''μαγική χρονιά'' και για τον παγκόσμιο αμπελώνα με ασύλληπτα μεγαλειώδη κρασιά από το Bordeaux, την Βουργουνδία, το Ροδανό αλλά και τον Μοζέλα, το Barolo και την Napa. Τρία χρόνια μετά την δοκιμή του 2nd Growth Pichon Longueville 1990 μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ακόμα το γεύομαι...

Το Μαγικό Βουνό δεν είναι άλλο από το χρυσοφόρο Παγγαίο όρος που αποδεικνύεται χρυσάφι και για το οινοποιείο Nico Lazaridi. Η οικογένεια Λαζαρίδη πρωτοπορεί, καινοτομεί και παράλληλα οραματίζεται ένα κρασί για το εξωτερικό δείχνοντας εξωστρέφεια και φυσικά τόλμη εφόσον μιλάμε για κάτι που συμβαίνει μόλις τρία χρόνια μετά την ίδρυση του Chateau.

Τι είναι όμως το Μαγικό Βουνό; Κατ'αρχάς ξεκίνησε ως ένα Bordeaux blend με κυρίαρχο το Cabernet Sauvignon και μετά το Cabernet Franc και στη συνέχεια το Merlot να το συμπληρώνουν. Με το πέρασμα των ετών και με βάση τις 8 χρονιές που δοκιμάσαμε φαίνεται ότι υπάρχει μία στροφή μετά το 2006 που σχεδόν εξαφανίζει από τη σύνθεση το Merlot (κάνοντας μία guest επανεμφάνιση το 2010). Αυτό είναι κάτι που το θεωρώ λογικό αφού σε ηπειρωτικά κλίματα το Merlot δίνει αρκετά πυκνά χαρακτηριστικά χάνοντας στην φρεσκάδα που την δίνει απλόχερα το αγαπημένο Cabernet Franc (στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι αυξομειώσεις των ποσοστών των ποικιλιών).

Συνεπώς με την πάροδο του χρόνου φτάσαμε να μιλάμε για ένα καθαρόαιμο Cabernet κρασί με μεσογειακό ταμπεραμέντο πιο κοντά στην Ιταλία στο ύφος και στυλ από τον Νέο Κόσμο.

Ποσοστό ποικιλιών στο Μαγικό Βουνό (κόκκινο-Cabernet Sauvignon, πράσινο-Cabernet Franc, μπλε-Merlot)

Ως μία μικρή παρένθεση αναφέρω, ότι αν το Bordeaux έχει μία προγονική ποικιλία αυτή είναι το Cabernet Franc και όχι το Cabernet Sauvignon όπως φαντάζομαι οι περισσότεροι πιστεύουν. Tον 17ο αιώνα το καλύτερο σταφύλι προερχόταν από αυτή την ποικιλία και μόνο μετά από δύο αιώνες βγήκε μπροστά το Cabernet Sauvignon. Πέρα όμως και από τις ποικιλίες και η οινοποίηση είναι μπορντολέζικη με περίπου 3-4 εβδομάδες εκχύλιση και παρατεταμένη ωρίμαση σε barriques της τάξης των 15 μηνών.

Πλέον των ποσοστών των ποικιλιών, το κρασί άλλαξε και στυλιστικά όπως συνέβη σε μεγάλο βαθμό και με πολλά κρασιά σε παγκόσμιο context. Έγινε πιο πληθωρικό, πιο γεμάτο και πιο πλούσιο με περισσότερο αλκοόλ από το 2003 και μετά. Ο αμέσως παρακάτω πίνακας δείχνει την στυλιστική αλλαγή στο κρασί που γίνεται σαφώς πιο πυκνό τα τελευταία δέκα χρόνια.

Από τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας του το κρασί δημιούργησε και λόγω της περιορισμένης του παραγωγής (αρχικά 4.000 φιάλες) φανατικούς υποστηρικτές και έγινε ένα περίπου cult κρασί που πολλοί αναζητούσαν αλλά λίγοι μπορούσαν να βρουν. Θεωρείται επίσης δικαιολογημένα ως ένα από τα πρώτα μεγάλα ελληνικά κρασιά που τοποθέτησε τον πήχη ψηλά και έδωσε την σπίθα για την παραγωγή premium ελληνικών κρασιών. Αυτή μπορεί να θεωρηθεί και η βασική του συμβολή στην ποιοτική εξέλιξη του ελληνικού κρασιού

Τα τελευταία χρόνια και μετά την αλλαγή οινολόγου το 2005-2006, την βαθιά οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας από το 2008 και μετά, το Μαγικό Βουνό αναζητά την νέα του ταυτότητα στη νέα εποχή που διανύουμε. Η παραγωγή έχει πλέον σταθεροποιηθεί κοντά στις 45.000 φιάλες ενώ η τιμή έχει υποστεί μία σημαντική διόρθωση κοντά στα 22 ευρώ από τα 32 ευρώ που ήταν το 2006. Όλα αυτά συνθέτουν το νέο περιβάλλον στο οποίο έρχεται να προστεθεί ο ανταγωνισμός από τις αυτόχθονες ποικιλίες και το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει.   

Το Μαγικό Βουνό όπως το αντιλαμβάνομαι μετά την επαφή μου με τα κρασιά και τους ανθρώπους του εξακολουθεί να είναι ένα πολύ δυνατό brand με τεράστια δυναμική και τολμώ να πω περιθώρια ανάπτυξης. Μπορεί να μην είναι πλέον cult ή τόσο δυσεύρετο αλλά αυτό απλά σηματοδοτεί την μετεξέλιξή του πλέον σε μία κλασική αξία που είναι προσιτή σε όλο και περισσότερο κόσμο.

Αφήνω για το τέλος το ποιοτικό κομμάτι στο οποίο θα αναφερθώ εκτενώς σε επόμενη ιστορία. Κρατήστε απλά ότι από τις 8 χρονιές που τέθηκαν προς δοκιμή το μεταξένιο και ντελικάτο 1997 (91/100) το πολύπλοκο 2004 (92/100) και τα νεώτερα 2006 και 2010 (90/100) δείχνουν το παρελθόν αλλά και το μέλλον ενός κλασικού πλέον κρασιού. 

Γιάννης Καρακάσης MW

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages