Master of Wine: To τέλος ενός ταξιδιού και η αρχή ενός άλλου
13 September 2015

Πολλοί το περιμένατε και ειλικρινά σας ευχαριστώ που πιστέψατε σε μένα. Μπορεί κάθε χρόνο αμέσως μετά την απόκτηση του WSET Diploma το 2011, χρονιά που έγινα δεκτός στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του Ινστιτούτου των Masters of Wine να πέρναγα και κάτι (την πρώτη χρονιά το First Year Assessment, την δεύτερη το θεωρητικό κομμάτι και την τρίτη το πρακτικό), όμως η αγωνία την τελευταία εβδομάδα προτού ανακοινωθεί αν η ερευνητική μου εργασία ήταν οκ είχε χτυπήσει κατακόκκινο.

Αν ήταν οκ σήμαινε αυτόματα ότι γινόμουν Master of Wine, ο σπουδαιότερος για τους περισσότερους οινικός τίτλος παγκοσμίως. Φτάνοντας στην πηγή της ερευνητικής εργασίας μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι έλα μωρέ δεν σε κόβουν εκεί, όμως στο δικό μου μυαλό αν κάποιος το πει αυτό, αυτόματα την έχει πατήσει μεγαλοπρεπώς. Τεράστιο Λάθος γενικά να υποτιμήσεις οποιαδήποτε στιγμή σε έναν οινικό μαραθώνιο. Η αλήθεια είναι ότι μπορείς να κοπείς οπουδήποτε κατά τη διάρκεια του προγράμματος εκπαίδευσης ή να μην γίνεις καν δεκτός σε αυτό και για αυτό από την δική μου φουρνιά που ξεκινήσαμε καμιά 60αριά άτομα στο Rust της Αυστρίας αυτή την στιγμή έχουμε βγει μόλις 2 MW!

Επιπρόσθετα γνώριζα ότι φέτος είχαν μαζευτεί κοντά στις 30 ερευνητικές εργασίες που είχαν βαλτώσει για διάφορους λόγους και από προηγούμενες χρονιές, οπότε περίμενα ότι και αυτό θα έπαιζε το ρόλο του αυξάνοντας πιθανόν τον ανταγωνισμό. Όταν ξεκίνησα αυτή την εργασία έμπαινα σε εντελώς άγνωστα νερά και έπρεπε να δουλέψω στην πένα από την αρχή. Ήθελε στοιχεία, στατιστική επεξεργασία αυτών, αναλύσεις και άλλες τέτοιες ομορφιές που δεν είχα ξανακάνει.

Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν βέβαια να βρω θέμα, να υπάρχει δηλαδή κάτι να ψάξω, να μπορώ να συλλέξω στοιχεία όπως και να υπάρχει κάποια σχετική βιβλιογραφία. Η Νάουσα με την μελέτη της ΕΝΟΑΒΕ, Επαναπροσδιορισμός των ζωνών Νάουσας και Γουμένισσας (Γεωργιάδης Π, Σπινθηροπούλου Χ, Μαρίνος Β, Κουνδουράς Σ, Γκουλιώτη Α), ήταν μονόδρομος και το θέμα της αύξησης της αλκοόλης την τελευταία 20ετία αποδείχθηκε εξαιρετική επιλογή. Τα συμπεράσματα είναι άκρως ενδιαφέροντα δείχνοντας καθαρά προς τα που πάει η περιοχή και είναι μεγάλη μου χαρά που θα τα παρουσιάσω στην Ημερίδα της Νάουσας (11-13 Δεκεμβρίου 2015) που διοργανώνουμε μαζί με τον wingman και έτερο WineCommander.

Ήμουν τυχερός γιατί εκτός μίας φοβερής κυρίας που είχα ως advisor, της Angela Muir MW που κυριολεκτικά με ξεζούμισε (για το καλό μου!!! φυσικά), είχα την υποστήριξη των Καθηγητών Στέφανου Κουνδουρά και Γιώργου Κοτσερίδη τόσο σε θέματα αμπελουργίας που ήταν το κύριο πιάτο όσο και οινοποίησης που ήταν το επιδόρπιο. Τους ευχαριστώ θερμά με όλη μου την καρδιά για το χρόνο που αφιέρωσαν.

Ευχαριστώ τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW που έδειξε τον δρόμο τόσο ως προσωπικότητα, όσο και ως μέντοράς μου τα 3 πρώτα χρόνια. Είμαι σίγουρος ότι είναι υπερήφανος.

Το συναίσθημα είναι υπέροχο! Είναι σαν να καταφέρνεις να ανεβαίνεις στο πιο υψηλό οινικό βουνό και να απολαμβάνεις την θέα που απλώνεται σαν πιάτο μπροστά σου πίνοντας ένα ποτήρι Βινσάντο ή και Riesling Beerenauslese δεν με χαλάει.

Έρχεται επίσης πιστεύω σε μία καλή συγκυρία για το ελληνικό κρασί που υπάρχει μια ξεκάθαρη δυναμική που πρέπει ουσιαστικά να μετουσιωθεί σε αποτέλεσμα. Συνηθίζω να λέω τον τελευταίο καιρό ότι τώρα είναι το σωστό momentum και πρέπει να το εκμεταλλευθούμε όχι στο 100% αλλά στο 1000%. Η Σαντορίνη τρέχει πολύ γρήγορα, ελπίζω όχι βιαστικά για να μην σκοντάψει και από πίσω ακολουθούν σε τυχαία σειρά η Νάουσα, η Νεμέα και η Κρήτη. Η Κεφαλλονιά φαίνεται επίσης να έχει ενδιαφέρον και το Αμύνταιο επίσης με το Κτήμα Άλφα εκεί πρωταγωνιστή. Πολύ καλή δουλειά γίνεται όμως και σε άλλες περιοχές, η Δράμα αναδύεται και όσον αφορά γηγενείς ποικιλίες, η Αττική μπαίνει σοβαρά στον χάρτη, η Σάμος παραμένει κλασική αξία...

Είναι μεγάλο πράγμα πιστεύω για το ελληνικό κρασί να έχει αυτή τη στιγμή 2 Masters of Wine, όταν άλλες χώρες ακόμα πασχίζουν για τον πρώτο χωρίς να τα έχουν καταφέρει και όταν στα Βαλκάνια αλλά και σε όλη τη Νότιο-ανατολική Ευρώπη δεν υπάρχουν άλλοι. Αυτό δεν μπορεί παρά να δυναμώνει την δική μας θέση. Στον παρακάτω χάρτη που δημοσίευσε πρόσφατα το Decanter φαίνεται η έδρα των ΜW με την Αγγλία να έχει το μερίδιο του λέοντος, 209 στους 340 και καμιά 50 αριά ακόμα σε Αυστραλία και Αμερική που σημαίνει σημαίνει ότι οι περίπου 80 MW μοιραζόμαστε σε 22 χώρες.

Map-3

Γυρνώντας πίσω στις ευχές σας και στις καλές σας κουβέντες που τις έλαβα με κάθε δυνατό τρόπο, ειλικρινά προσπάθησα να ευχαριστήσω τον καθένα ξεχωριστά. Και σας ευχαριστώ από την καρδιά μου! Πάντα προσπαθώ για το καλύτερο και για να είναι αυτό όσο πιο επαγγελματικό γίνεται. Είμαστε μία πολύ δυνατή ομάδα με το Γρηγόρη που στην πορεία ελπίζουμε να μεγαλώσει κι άλλο και βάζουμε την προσωπική μας σφραγίδα σε ότι κάνουμε προσπαθώντας αυτό να είναι to the point ουσιαστικό για το ελληνικό κρασί.

Δίνοντας την σκυτάλη στον επόμενο εύχομαι ολόψυχα σύντομα να υπάρξει και τρίτος Έλληνας MW αλλά και ο πρώτος Έλληνας Master Sommelier. Ελπίζω να μην αργήσει πολύ αλλιώς θα αναγκαστώ να το δοκιμάσω εγώ....

Γιάννης (Master and Commander)

RELATED POSTS
14 September 2014
Για εισαγωγή δηλώνω ξεκάθαρα ότι αυτό είναι ένα άρθρο που συχνά πυκνά θα βγαίνω από την κεντρική ιδέα της ιστορίας. Παρακαλώ συγχωρέστε με. Η τυφλή γευσιγνωσία Μετά το περσινό σαξές στο θεωρητικό ...
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages