Μεταγγίζοντας μια σαμπάνια... Η μήπως όχι;
05 December 2015
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

Γιορτές έρχονται... Μια σαμπάνια θα την ανοίξετε, ακόμα και αν, λογικά το budget για φέτος θα είναι περισσότερο περιορισμένο. Στην χειρότερη των περιπτώσεων όλο και κάποια φιάλη θα έχει ξεμείνει από παλαιότερες αγορές ή δώρα στις εποχές των "παχέων αγελάδων".

Από τη στιγμή που η φιάλη βρίσκεται στα χέρια σας αρχίζουν τα "υπαρξιακά ερωτήματα". Έτσι και αλλιώς ο χώρος του κρασιού είναι γεμάτος από αυτά, βλέπε πχ: "Παλαιός ή Νέος Κόσμος", "να καταναλώσω το κρασί μου φρέσκο ή παλαιωμένο", "Λευκή ή ερυθρή Βουργουνδία με τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα", έτσι να πιάσω μόνο μερικά από τα light που μας βασανίζουν σε καθημερινή βάση.

Μέρα με τη μέρα όμως τα ερωτήματα αυξάνονται αντί να μειώνονται και η πρόσφατη ενασχόληση μου με το Court of Master Sommeliers παρέα με καμιά 25 ακόμα εξαιρετικούς sommelier από διάφορα μέρη του πλανήτη ήρθε να προσθέσει σε μια πριβέ συζήτηση άλλο ένα ενδιαφέρον ερώτημα. 

Χρειάζεται να μεταγγίζουμε μια εξαιρετική φιάλη σαμπάνιας ή όχι;

Μετά από ζωηρή κουβέντα ήρθε και η μάλλον ψυχραιμότερη απάντηση που προφανώς δεν ήταν ναι ή όχι αλλά εξαρτάται.... Και βασικά εξαρτάται από το τι ακριβώς ζητάς από την σαμπάνια σου.

Κάνοντας μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο για να δω πως αντιμετωπίζει η ίδια η βιομηχανία το συγκεκριμένο ερώτημα είδα ότι και εκεί υπάρχει διχασμός απόψεων ή μια δημιουργική ασάφεια τέλος πάντων. Ο οίκος Charles Heidsieck για παράδειγμα, δημιούργησε μια ειδική συσκευασία για την prestige Blanc de Millenaires η οποία περιέχει και μια καράφα μετάγγισης σε σχήμα λύρας που κατασκεύασε ειδικά η περίφημη εταιρεία Riedel, δείχνοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο προτείνουν να καταναλώνεται το κρασί τους. Από την άλλη ο Olivier Krug του οίκου Krug δηλώνει αντίθετος στην ιδέα της μετάγγισης για τις περίφημες σαμπάνιες του σπουδαίου αυτού "σπιτιού".

Μια λογική λοιπόν απάντηση στο ερώτημα είναι ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο θέλεις να απολαύσεις τη σαμπάνια σου. Αν θέλεις να πιεις ένα απεριτίφ στο ξεκίνημα μιας βραδιάς τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να σερβίρεις απευθείας από τη φιάλη για να απολαύσεις τη φρεσκάδα και τις φυσαλίδες στο μάξιμουμ. Στην περίπτωση όμως που η σαμπάνια σου προορίζεται να συνοδέψει το φαγητό, τότε η μετάγγιση σε καράφα λιγότερο από μια ώρα πριν, είναι ίσως η καλύτερη επιλογή. Χάνεις μέρος από την φρεσκάδα αλλά κερδίζεις σε γεύση και πολυπλοκότητα, όπως επίσης οι φυσαλίδες δεν είναι πολύ επιθετικές δίπλα στο φαγητό κάτι που πιθανόν θα κούραζε τον ουρανίσκο. 

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο μέσα από τη μετάγγιση να θέλεις να αλλάξεις τον χαρακτήρα ενός κρασιού μεταβάλλοντας ένα από τα βασικά δομικά συστατικά του που είναι ο αφρισμός. Ωστόσο, δε πρέπει να ξεχνάμε ότι τουλάχιστον σε τοπ επίπεδο υπάρχουν σαμπάνιες οι οποίες είναι εξαιρετικά πολύπλοκες και είναι καλύτερο να τους συμπεριφερθείς σαν "λευκές Βουργουνδίες", με την μετάγγιση να αποτελεί ένα "τρικ" για να τις βοηθήσεις να "λάμψουν" και να ξεδιπλωθούν στο ποτήρι.

Και μιας και μίλησα για ποτήρι... Αν είστε αρκετά συντηρητικοί και αντίθετοι στην ιδέα της καράφας, τουλάχιστον σερβίρετε σε ένα μεγάλο ποτήρι λευκού κρασιού. Με τον τρόπο αυτό η μείωση του αφρισμού δεν θα είναι το ίδιο δραματική αλλά ο αερισμός θα βοηθήσει  το ξεδίπλωμα των αρωματικών χαρακτηριστικών μιας εξαιρετικής σαμπάνιας. Και βασικά δώστε στη σαμπάνια σας χρόνο στο ποτήρι... Αφήστε την στην άκρη του τραπεζιού και επανέλθετε πίσω αργότερα κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Θυμάμαι πάντα τη φανταστική εξέλιξη που είχε η Jacquesson Cuvee 737 σε ένα δείπνο με φίλους, κάποια στιγμή που την είχα "ξεχάσει" στο ποτήρι μου και επανήλθα να τη δοκιμάσω μετά από αρκετή ώρα. Μετάνιωσα την ώρα και τη στιγμή που βιάστηκα να την πιω στο ξεκίνημα.

Η κεντρική φώτο είναι από: http://www.prova-champagne.se/tillverkning/

Η δεύτερη φώτο από το http://www.wine.com/v6/Charles-Heidsieck-Blanc-des-Millenaires-with-Ried...

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages