NΑΟΥΣΑ SERIES: ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ, KTHMA ΚΑΡΥΔΑ
22 February 2015
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

Μόλις 21 στρέμματα Ξινόμαυρο, περίπου 12.000 φιάλες Νάουσα ΠΟΠ, ένας παραγωγός που δεν μασάει τα λόγια του, δηλαδή καμιά φορά τα μασάει κάπως αλλά πάντα με ένα αυθεντικό, μοναδικό, ειλικρινή τρόπο που αποκλείεται να μην τον συμπαθήσεις από την δεύτερη κιόλας φορά που θα τον συναντήσεις, συνθέτουν την βασική εικόνα του Κτήματος Καρυδά στην περιοχή Γάστρα της Νάουσας.

Ο Πέτρος Καρυδάς και ο πατέρας του Κωνσταντίνος που σε σκλαβώνει με τη ζεστασιά που σου μιλάει (το μήλο κάτω από τη μηλιά εδώ) κάνουν εξαιρετική δουλειά στον αμπελώνα τους που τους δίνει μία περίφημη πρώτη ύλη από στρεμματικές αποδόσεις της τάξης των 700 κιλών το στρέμμα (49 hl/ha). Tα μέσης ηλικίας 32 ετών αμπέλια φυτεμένα αμφιθεατρικά σε μία από τις ομορφότερες οινικές πλαγιές της χώρας μας με θέα τη Στράντζα και το Μαντέμι του Διαμαντάκου σου δείχνουν την μαγεία της φύσης και αποτελούν ένα μοναδικό αγχολυτικό.

Η θέα από τη Γάστρα Η θέα από τη Γάστρα

 

 

Εδώ λοιπόν στα 205 μέτρα υψόμετρο και σε αμμώδη και ασβεστολιθικά εδάφη βγαίνει μία Νάουσα που είναι πολύ hot, τόσο πολύ που ο Καρυδάς πλέον δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος από την ζήτηση που υπάρχει. Το στυλ της είναι περισσότερο παραδοσιακό στη μύτη και στο στόμα με υψηλή τανική δομή, αλλά παράλληλα με φοβερή συμπύκνωση φρούτου που δεν θα σε προδώσει εάν παλαιώσεις το κρασί για μια δεκαετία. Δοκιμάστε το 2011 και το συζητάμε!

Ο χώρος οινοποίησης Ο χώρος οινοποίησης

 

 

Πρόσφατα δοκιμάστηκαν 4 χρονιές σε μία μίνι κάθετη που έκανε ο Καρυδάς στις εκδηλώσεις Νάουσα: Πόλη του οίνου 2014.

Νάουσα 2000

Παραδοσιακή εξελιγμένη μύτη με νότες κρέατος, θυμάρι και ελιά με γυαλισμένες και στιλάτες τανίνες. Εξαιρετικά ενδιαφέρον κρασί με ιδιαίτερο αρωματικό χαρακτήρα και αρκετό ακόμα φρούτο. (90/100)

Νάουσα 2004

Στρογγυλό και ήπιο στο στόμα με μέτρια ένταση και χωρίς το φρούτο να υποστηρίζει την μέση παλέτα. Οξειδωτικού στυλ με αρκετά πληθωρική μύτη στο παραδοσιακό στυλ. (87/100)

Νάουσα 2007

Μετά το 2005 ο Καρυδάς εφαρμόζει προζυμωτική εκχύλιση για περισσότερο χρώμα και άρωμα. Αρκετά βαθύ χρώμα λοιπόν με σύνθετη μύτη που προσφέρει καπνό, κόκκινο φρούτο, μπαχαρικά και μία νότα βαρελιού. Πιο μοντέρνο από το 2004 αλλά και λίγο παραδοσιακό ακροβατώντας ανάμεσα. Στιβαρές τανίνες και μακρύ τελείωμα με προοπτική. (91-92/100)

Νάουσα 2011 (τρέχουσα χρονιά)

Μία ακόμα εξαιρετική δουλειά με βάθος φρούτου στη μύτη όπου συναντώνται το φρέσκο κόκκινο φρούτο, τα μπαχαρικά με μία δόση από λιαστή ντομάτα ενώ το βαρέλι είναι ακόμα νεαρό. Στο στόμα οι τανίνες φωνάζουν έντονα το παρόν αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζονται από πάρα πολύ φρούτο και δεν χαλάνε την ισορροπία. Στα καλύτερά του μετά από μία πενταετία. Εξαιρετική προσπάθεια! (92/100)

11007493_10205086619977426_1981078442_n

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages