Νάουσα, Πόλη του Οίνου 2015
26 November 2015
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

Από τις 11 και μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου η Νάουσα μία από τις icon οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας βάζει τα καλά της και μας αποκαλύπτεται με μία σειρά δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων ''Νάουσα Πόλη του Οίνου 2015'' σε ένα τριήμερο αφιερωμένο στην κουλτούρα της ποικιλίας Ξινόμαυρο.

Αν δεν έχετε ακόμα επισκεφτεί την Νάουσα, φανταζόμαστε ότι δύσκολα θα βρείτε καλύτερη ευκαιρία από αυτήν εδώ....Οι μεταβάσεις είναι σχετικά απλές μέσω Θεσσαλονίκης ενώ για τα ξενοδοχεία υπάρχουν επίσης αρκετές ελκυστικές επιλογές. Αν από την άλλη έχετε ξαναπάει ξέρετε ότι μία φορά μόνο δεν είναι αρκετή για να την κατανοήσετε.

Τρίλοφος, Φυτειά, Γάστρα, Στράντζα, Ράμνιστα, Παλιοκαλιάς Ροδοχώρι, Πολλά Νερά σχηματίζουν μόνο το πλαίσιο ενός ψηφιδωτού που απεικονίζεται πλήρως μόνο αν θελήσετε να ανακαλύψετε  τα διαφορετικά τερρουάρ που υπάρχουν. 

Εμείς θα είμαστε εκεί να δοκιμάσουμε μαζί σας, να σας καθοδηγήσουμε και να απαντήσουμε σε κάθε σας απορία σε μία σειρά δραστηριοτήτων. Ας τα πάρουμε με την σειρά:

Την Παρασκευή στις 17:30 ξεκινάμε με μία γευσιγνωσία σε international χαρακτήρα όπου θα δείξουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές του χαρακτήρα των κρασιών της Νάουσας με αυτών του Πιεμόντε και της Αίτνα.  Είναι λοιπόν Ξινόμαυρο εναντίον Nebbiolo και Nerello Mascalese. 

Το δε Σάββατο ξεκινάμε στις 10:30, που είναι το κυρίως πιάτο, με την Ημερίδα που οργανώνουμε με θέμα ''Νάουσα η επόμενη ημέρα, Προκλήσεις και προοπτικές'' με σειρά διαλέξεων και με μία ανοιχτή συζήτηση στη συνέχεια. Ο Γρηγόρης θα μιλήσει για το επόμενο βήμα της Νάουσας ενώ ο Γιάννης θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τα αποτελέσματα της ερευνητικής του εργασίας για τους λόγους της αύξηση αλκοόλης στα κρασιά Νάουσα ΠΟΠ την τελευταία εικοσαετία. Ενδιάμεσα η Χαρούλα Σπινθηροπούλου εξηγεί τις προοπτικές της οργανικής καλλιέργειας στην περιοχή ενώ ο Αποστόλης Θυμιόπουλος θα παρουσιάσει την Νάουσα στις αγορές του κόσμου σε ένα άκρως ενδιαφέρον εμπορικό θέμα. 

Η ανοιχτή συζήτηση θα βάλει την Νάουσα κάτω από το μικροσκόπιό μας και οι Γιάννης Βογιατζής, Κωστής Δαλαμάρας, Στέλλιος Μπουτάρης και Γιάννης Παρασκευόπουλος θα προσπαθήσουν να απαντήσουν τόσο στις δικές μας όσο και στις δικές σας απορίες.  

Το πρόγραμμα έχει πολλά ακόμα από την Οριζόντια δοκιμή 12 κρασιών από την εξαιρετική χρονιά του 2007 που θα παρουσιάσει ο Γιάννης με τον Μάρκο Μαρκοβίτη μέχρι Κλασικούς αλλά και πιο πρωτότυπους γευστικούς συνδυασμούς φαγητού και Ξινόμαυρου που θα παρουσιάσει ο Γρηγόρης με τον chef Γιάννη Σαμούκα.

Είναι πάρα πολλά αυτά που θα συμβούν αυτό το τριήμερο στη Ναόυσα και είναι καλό να ενημερωθείτε αναλυτικά από το πρόγραμμα εδώ  που περιλαμβάνει τις υπόλοιπες δραστηριότητες και όλα τα επισκέψιμα οινοποιεία επίσης. 

Άλλες πληροφορίες μπορείτε επίσης να βρείτε στη σελίδα Naoussa Wine στο facebook.

Και πάλι θα είναι χαρά μας να σας δούμε από κοντά στην προσπάθεια που κάνει η περιοχή να αναδείξει την έντονη προσωπικότητα που διαθέτει.

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages