NTOYΓΚΟΣ ΟΨΙΜΟΣ ΚΑΙ ''7'': ΚΟΝΤΡΑΡΟΝΤΑΣ ΤΑ CHATEAUNEUF
05 December 2013

Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες παραγωγούς ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου δήλωσε πρόσφατα ότι μόνο μικροί παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ποιοτικά κρασιά. Και αυτό  κυρίως γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί αμπελώνες ψηλά αλλά αντίθετα η πλειοψηφία τους είναι στον κάμπο που ευνοεί την ποσότητα αλλά όχι την ποιότητα.

Στην Ιτέα της Λάρισας και σε υψόμετρο 550-650 μέτρων το Οινοποιείο Ντούγκου με συνολικά 100 στρέμματα αμπελώνων, στην πλειοψηφία τους ιδιόκτητα στη θέση Προσήλια και Τουρτούρα στη Ραψάνη, ανήκει σε αυτή την κατηγορία μικρών παραγωγών. Η παραγωγή του δεν ξεπερνάει τις 55.000 φιάλες ετησίως με φιλοσοφία boutique οικογενειακού οινοποιείου που το δουλεύουν ο Θάνος και η Λουίζα Ντούγκου, γεωπόνος ο πρώτος και οινολόγος η Λουίζα.

Τα κρασιά του Θάνου και της Λουίζας έχουν εντυπωσιακά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Με αφετηρία σχετικά πρόσφατη αφού το οινοποιείο ιδρύθηκε μόλις το 1994 κατάφεραν με προσεκτικά βήματα να θεωρούνται από τα πολύ δυναμικά και ανερχόμενα ελληνικά οινοποιεία.

vineyard1 (800x532)

H καλλιέργεια είναι ξερική, βιολογική με αποτέλεσμα η στρεμματική απόδοση να είναι εξαιρετικά χαμηλή μέχρι και τα 500 κιλά/στρέμμα(35 hl/ha) για τα κόκκινα. Ως αποτέλεσμα του κλίματος και της καλλιέργειας τα κρασιά διαθέτουν πολύ υψηλές οξύτητες κάτι σπάνιο για τη χώρα μας σε ερυθρά υψηλού τίτλου ωρίμασης.

Πριν από ένα χρόνο σε μία πολύ ωραία εκδήλωση της ΓΕΝΚΑ, ο Θάνος  έβαλε με περισσό θράσος δύο κρασιά του στην αρένα με τα θηρία κοντράροντας τυφλά Côte  Rotie Château d'Ampuis, Cdp Clos de Papes και RWT Shiraz και στάθηκε από αξιοπρεπώς έως και ισάξια σε πολλά σημεία. Πιο πρόσφατα ο Mark Squires(Wine Advocate) δοκίμασε για πρώτη φορά τα κρασιά του και ως λάτρης του Ξινόμαυρου αποθέωσε τους Μεθυστάνες 2007 και τη Ραψάνη 2009 με βαθμολογίες 91 και 90 αντίστοιχα.

Εμείς όμως θα σταθούμε σε δύο διαφορετικού πιο χειμωνιάτικου ύφους κρασιά του Θάνου, το και τον Όψιμο.

Το πρώτο πήρε το όνομα του εξαιτίας της συμμετοχής 7 ποικιλιών στο χαρμάνι. Syrah σε ποσοστό 40%, Λημνιώνα με 30% και το υπόλοιπο να μοιράζεται σε Grenache, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc και Merlot(παλαιότερα και Μπατίκι) συνοινοποιούνται αναλόγως χαρακτηριστικών της κάθε χρονιάς και ωριμάζουν για 18 μήνες σε αμερικάνικα και γαλλικά δρύινα βαρέλια και αντίστοιχη περαιτέρω παλαίωση στη φιάλη. Το αποτέλεσμα ένα πλούσιο κρασί με πορφυρό χρώμα και συμπυκνωμένη μύτη βατόμουρων, μελανιού, σοκολάτας και γλυκού κρεμμώδους βαρελιού. Στο στόμα είναι γεμάτο, βελούδινο με πολύ ώριμο χαρακτήρα και έντονο ακόμα βαρέλι. Συνολικά μία πολύ καλή προσπάθεια σε ύφος Chateauneuf-du-Pape με περισσότερη βελανιδιά (89).

Ο Όψιμος από την άλλη είναι ένα κρασί πιο πολύ σε ύφος θηριώδους Barossa Shiraz με κοντά 16% αλκοόλ και μπόλικο νέο βαρέλι όπου παραμένει για 33 μήνες! Εδώ έχουμε μόνο τις ποικιλίες Λημνιώνα, Syrah και Grenache που τρυγούνται υπερώριμα δίνοντας μόλις 250 κιλά/στρέμμα υπερσυμπυκνωμένου φρούτου. Η παραγωγή του περιορίζεται στις 950 φιάλες με ανάλογη premium τιμή κοντά στα 45 ευρώ.

Το κρασί έχει μπλε-μαύρο χρώμα και ξεδιπλώνει στη μύτη διαδοχικά αρώματα βατόμουρων και μύρτιλλων, γλυκόριζα, μελάνι καθώς και τοσταρισμένο βαρέλι πολύ υψηλής ποιότητας μαζί υπόνοιες ψημένου κρέατος. Πολύ νεανικό στα έξι χρόνια ζωής του έχει τη συμπύκνωση και την δομή να πάει πολύ μακρυά με μοναδικά επίπεδα έντασης φρούτου που συναντιούνται σε πανάκριβα Barossa Shiraz ή  Napa Cabernet. Στο στόμα το αλκοόλ το αντιλαμβάνεσαι πιο πολύ ως γλύκα παρά ως θερμότητα και σε αυτό πιθανώς παίζει ρόλο η υψηλή πυκνότητα φρούτου. Για να μη σας μπερδεύουμε άλλο, είναι ένα μοναδικό στη κατηγορία του, εξωστρεφές κρασί που απευθύνεται σε όσους αναζητούν κάτι ξεχωριστό σε ύφος Αυστραλίας ή Καλιφόρνια (91+).

Αφήνουμε το καμάρι του Οινοποιείου, την Ραψάνη από παλαιά κλήματα για άλλη φορά και τρέχουμε να φτιάξουμε κάτι στη σχάρα για τον Όψιμο που περίσσεψε...

__________ (3) (800x600)

(7 2010, ΕΛΤ 18.50 ευρώ και ΟΨΙΜΟΣ 2008, ΕΛΤ 45 ευρώ)

 

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages