OΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΕΤΡΑΜΥΘΟΣ: ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ
01 June 2015
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

Στο Ροδίτης εναντίον Ροδίτη δοκιμάσαμε τις δύο εκδοχές μίας πολύ δημοφιλούς ελληνικής ποικιλίας που στα χέρια του Τετράμυθου εκφράζονται μέσα από την ορυκτή (mineral) διάσταση για την κλασική ετικέτα και από την πιο γεμάτη και πλούσια αν θέλετε εκδοχή του ''φυσικού'' Ροδίτη.

Σήμερα θα δούμε αναλυτικά όλα τα υπόλοιπα κρασιά. Η δοκιμή επιβεβαιώνει την ανερχόμενη πορεία του οινοποιείου και την σταθερότητα σε ποιότητα ανεξαρτήτως στυλ που παράγει. Μπορεί τα ξηρά λευκά να είναι η ειδικότητα του Τετράμυθου αλλά δίπλα έρχονται άψογα να κουμπώσουν τόσο τα κόκκινα όσο και το γλυκό αλλά και η Ρετσίνα που είχαμε πρώτοι την χαρά να παρουσιάσουμε μέσα από τα κείμενά μας.

Μαλαγουζιά 2014  (30 ώρες κρυοεκχύλιση, 12.5 % 1.2 g/lt υπολειμματικά ζάχαρα, pH 3.28, 14.000 φιάλες)

To μεγάλο υψόμετρο δίνει στην Μαλαγουζιά του Τετράμυθου μία βοτανική διάσταση με αρώματα βασιλικού και θυμαριού ενώ το φρούτο είναι στις αποχρώσεις του αχλαδιού, ώριμο αλλά με φρεσκάδα. Ένα κρασί ψυχρού κλίματος με λιγότερο έντονα τα κλασικά ανθικά αρώματα. (88+/100)

ΜΑΛΑ3

Ρετσίνα NV (ζύμωση σε αμφορείς, προσθήκη ρετσινιού 1 κιλό στον τόνο, 14.000 φιάλες)

Ώριμο μήλο και ένας γήινος χαρακτήρας στη μύτη που σε κάνει να φανταστείς τον πηλό του αμφορέα με την επίδραση του ρετσινιού να είναι διακριτική αλλά παρούσα. Απολαυστική με αρκετή πολυπλοκότητα για το στυλ της. (88/100)

IMG_6804

Muscat Sec Blanc Nature 2014 (προσθήκη ελάχιστου SO2 πριν την εμφιάλωση σε 20mg/lt, 12.5%, pH 3.12, 3.000 φιάλες)

Tυπικό Μοσχάτο στη μύτη με λουκούμι τριαντάφυλλο ενώ στο στόμα είναι τόσο ξηρό όσο δεν μπορείτε να φανταστείτε με ίσως σε αυτό το στάδιο υπερβολική οξύτητα. Με χαρακτήρα αλλά σίγουρα θέλει χρόνο για να δείξει αν θα κερδίσει πολυπλοκότητα. Φτιαγμένο για ριζόττο με θαλασσινά, μύδια τηγανιτά και άλλα μεζεδάκια της θάλασσας. (87/100)

Μηλιά Sauvignon Blanc 2014 (13%, pH 3.18)

To βαρελάτο Sauvignon του Τετράμυθου είναι ανθικό με γκρέιπφρουτ και ωραίο ενσωματωμένο βαρέλι στη μύτη θυμίζοντας αρκετά λευκό Bordeaux. Βοτανικό επίσης στο στόμα με ικανοποιητική συμπύκνωση και βάθος φρούτου ενώ η τραγανή οξύτητα χαρίζει βάθος. Αυτό είναι φτιαγμένο για ένα κλασάτο ψάρι. (89-90/100)

Με τον Αρίστο Σπανό με φόντο τον αμπελώνα Μηλιά Με τον Αρίστο Σπανό με φόντο τον αμπελώνα Μηλιά στα 1050 μέτρα υψόμετρο

 

 

Μαύρο Καλαβρυτινό 2014 (17.000 φιάλες και 2.000 natural)

Το μοναδικό μονοποικιλιακό κρασί στην Ελλάδα από την τοπική ποικιλία Μαύρο Καλαβρυτινό είναι πολύ φρουτώδες με μπόλικο κεράσι και μπαχαρικά ενώ στο στόμα πίνεται εύκολα έχοντας λίγες τανίνες στο τελείωμα. Βγαίνει και σε natural εκδοχή. (88/100)

Μαύρο Καλαβρυτινό πάνω αριστερά στη φωτογραφία Μαύρο Καλαβρυτινό πάνω αριστερά στη φωτογραφία

 

 

Μαύρο Καλαβρυτινό 2008

Εμπειρία η δοκιμή του 2008 που είχε ξεδιπλώσει έναν γήινο χαρακτήρα με δέρμα αλλά και φυτικά αρώματα μαζί με σοκολατένιες νύξεις. Απαλό στο στόμα με πολλά γευστικά επίπεδα και μακρύ τελείωμα (90/100)

Cabernet Sauvignon 2011 (6.000 με 8.000 φιάλες ετησίως)

Μέντα με σοκολάτα στη μύτη είναι η υπογραφή του Τετράμυθου Cabernet που ωριμάζει σε βαρέλια 2ης και 3ης χρήσης. Σφιχτό στο στόμα με εξαιρετικά φρέσκια οξύτητα και υψηλή συμπύκνωση σε ένα κομψό όμως στυλ. Για τα επόμενα 5-7 χρόνια. Πολύ καλή δουλειά. (90+/100)

Μαυροδάφνη 2010 (48 γρ/λτ υπολειμματικά)

Πιο πολύ σε στυλ Αμαρόνε με αρκετή σοκολάτα σταφίδα και κανέλλα η Μαυροδάφνη του Τετράμυθου είναι ένα vino da meditazione για ιδιαίτερες στιγμές. (90/100)

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages