Pinot Noir Giants: Backstage στην τελευταία γευσιγνωσία της χρονιάς
22 December 2015
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

Το εορταστικό μας masterclass ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με το Pinot Noir πρωταγωνιστή. Σκοπός μας να αποκαλύψουμε στους φίλους μας την μαγεία που κρύβει αυτή η μοναδική ποικιλία που καταφέρνει να συνδυάζει απίστευτες αρωματικές πολυπλοκότητες μαζί με φίνες υφές κάνοντας τις υπόλοιπες ποικιλίες να κοκκινίζουν από ντροπή. Να δούμε ακόμα πως στην υπέρτατη έκφρασή του το Pinot Noir δίνει κρασιά που πραγματικά σου χαϊδεύουν τη γλώσσα και που την αγκαλιάζουν σαν χάδι. Αλλά και να απαντήσουμε στο μεγάλο ερώτημα αν η Grace Kelly των κρασιών είναι τελικά “the best or the worst sex you ever had”...

Στον ιστορικό χώρο του Συλλόγου των Αθηναίων στην Πλάκα μαζί με 45 ακόμα άτομα, αφού συζητήσαμε για την ποικιλία, το κλίμα, τις περιοχές που φυτεύεται, την σημασία της κλωνικής επιλογής (στο Pinot Noir υπάρχουν πάνω από 43 κλώνους, δηλαδή παραλλαγές της ποικιλίας) δοκιμάσαμε half -blind (ήταν γνωστό ποια κρασιά θα δοκιμαστούν αλλά όχι η σειρά τους) 7 μοναδικά Pinot Noir (και έναν πειρατή για να δυσκολέψει το παιχνίδι!) που δεν κυκλοφορούν εμπορικά στην ελληνική αγορά (εκτός του Dry River και αυτό με προαγορά) .

Χωρισμένα σε 2 flights, δοκιμάσαμε prestige Pinot Noir από Αυστραλία, Τασμανία, Νέα Ζηλανδία, Όρεγκον, Γερμανία, και, φυσικά, Βουργουνδία. Μπορεί η Βουργουνδία να είναι το λίκνο του Pinot Noir με χαρακτηριστικό στυλ, όμως οι δυνατοί "παίχτες" του Νέου Κόσμου έκαναν την διάκριση του βουργουνδέζικου Pinot Noir στην half-blind δοκιμή πολύ δύσκολη υπόθεση για τους περισσότερους! Τα κρασιά που δοκιμάσαμε κυμαίνονται σε ενδεικτικό κόστος από 60 € έως 220+ €. Αυτό βέβαια είναι μια προσέγγιση του κόστους τους, βάσει της τιμής αγοράς συν τα έξοδα μεταφοράς –χωρίς κέρδος εισαγωγέα, οπότε πιθανόν να κατέληγαν με ακόμα υψηλότερη τιμή στο ράφι στην Ελλάδα!

Ξεκινήσαμε λοιπόν, με τα πρώτα 4 Pinot Noir (ή μπορεί και 3, ας μην ξεχνάμε τον πειρατή!) και το flight 1.

Flight 1

Paul Dethune, Blanc de Noirs Grand Cru, NV, Champagne

Μία από τις καλύτερες Blanc de Noirs σαμπάνιες από το διάσημο χωριό Ambonnay της Καμπανίας αποκλειστικά από Grand Cru αμπελοτόπια. Υπέροχο ξεκίνημα για ένα κρασί φαγητού που ζυμώνει και ωριμάζει σε βελανιδιά. Φανταστικό value for money επίσης.

Tolpuddle Vineyard, Pinot Noir, 2013, Tasmania

Ένα εξαιρετικό Pinot Noir από την Τασμανία (ή αλλιώς τη Γαύδο της Αυστραλίας κατά τον Γιάννη), και το καλύτερο κρασί του πρώτου flight. Το χαρακτηρίζει καθαρότητα φρούτου, γευστικό βάθος και φρεσκάδα ενώ το στυλ είναι καθαρά βουργουνδέζικο. Βραβεύτηκε ως το καλύτερο ερυθρό της Αυστραλίας για το 2013 και, αναμενόμενα, το πιο δημοφιλές του flight 1.

Πειρατής: Λημνιό, Terra Limnia 2011, Λήμνος

Στρατηγικά επιλεγμένο για να μπερδεύει με το χρώμα του, αποκαλύφθηκε σχετικά εύκολα, αφού προδόθηκε από την ένταση των αρωμάτων και τις σχετικά έντονες τανίνες του. Ενδιαφέρον κρασί που προσπάθησε, χωρίς τελικά να κάνει τη ζημιά.

Philip Kuhn Pinot Noir, Kirschgarten GG, 2012, Pfalz

Ο ''κερασόκηπος'' του Kuhn είναι ένα Pinot Noir από κορυφαίο αμπελοτόπι, με ξεχωριστό στυλ. Είναι στιβαρό, πιο γεμάτο, πιο ώριμο και ίσως με περισσότερο βαρέλι, ωστόσο είναι αρκετά ισορροπημένο. Στη μύτη έχει αρκετά ώριμο κόκκινο φρούτο και ζωικό χαρακτήρα που προδίδει την καταγωγή του από τον Παλαιό Κόσμο.

Και περνάμε στο δεύτερο flight, ένα flight με συγκλονιστικά Pinot Noir. Πιθανότατα και ένα από τα καλύτερα flights μας! Έχοντας βρει τον πειρατή και το Pinot Noir από το Pfalz της Γερμανίας, ψάχναμε τη Βουργουνδία ανάμεσα σε 4 κρασιά, όπου τα άλλα 3 είναι Νέου Κόσμου. Ακούγεται εύκολο αλλά αποδείχτηκε πως η πρόκληση ήταν μεγάλη!

Flight 2

Beaux Freres, Pinot Noir, 2013, Willamette Valley, Oregon

Το Beaux Freres ή αλλιώς ''οι κουνιάδοι'' ήταν το πρώτο της σειράς. Αισθησιακό με ώριμο μαύρο φρούτο, ζωικές νύξεις και βελούδινη υφή. 

Dry River, Pinot Noir, 2011, Martinborough, New Zealand

Ένα Pinot Noir σε στυλ Παλαιού Κόσμου με έμφαση στην οξύτητα και τις τανίνες, ενώ είναι συγκρατημένο στη μύτη με αρώματα μαύρου φρούτου. Είναι ακόμα λίγο κλειστό και ωφελείται αρκετά από ένα καλό αερισμό, ενώ επιδέχεται μακρά παλαίωση.

Domaine Bruno Clair, 1er Cru Clos St-Jacques, 2010, Gevrey Chambertin, Burgundy

67 στρέμματα είναι όλο κι όλο το Clos St-Jacques που το μοιράζονται 5 παραγωγοί. Παρότι δεν είναι Grand Cru (αφού δεν συνορεύει εκατοστό με το μεγάλο Chambertin), πουλάει σε ανάλογες τιμές. Αρκετά εκφραστικό στη μύτη με ήδη πολύπλοκη μύτη. Στο στόμα όμως είναι πολύ νέο και θέλει χρόνο για να αναδείξει πλήρως το δυναμικό του.

William Downie, Pinot Noir, 2010, Gippsland, Australia

Ένα κρασί «ποίημα» που μπέρδεψε τους περισσότερους για Βουργουνδία και μία ωδή στο μάρκετιγκ επίσης. Στα σχεδόν 6 χρόνια μετά τον τρύγο έχει βρει τις ισορροπίες του και τα πατήματά του ξεδιπλώνοντας τις αρετές του. Μύτη πεντακάθαρη, ηδονιστική με minerals, μοσχοκάρυδο και βιολέτα. Στόμα απλά μαγικό

Στα συμπεράσματα τώρα:

1. H Αυστραλία τερμάτισε άνετα πρώτη. 

2. Ένα καλό Pinot Noir θέλει τουλάχιστον 5 χρόνια για να δώσει μία ιδεά των δυνατοτήτων του. Ίσως και 10 χρόνια αν μιλάμε για πολύ σοβαρά κρασιά. 

3. Αερισμός/Μετάγγιση σε νέα κρασιά σχεδόν επιβάλλεται.

Και μετά από όλα αυτά για το συγκλονιστικό Pinot Noir νομίζουμε είναι δίκαιο να κλείσουμε με τη φράση που ξεκινήσαμε "No, if anyone orders Merlot, I'm leaving... I am NOT drinking any fucking Merlot!"

Ακολουθούν φωτογραφίες από το event και σας ενημερώνουμε ότι η επόμενη γευσιγνωσία μας είναι τα Volcanic Wines στις 28 Ιανουαρίου.

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages