PRIEURÉ ROCH: ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑ
13 November 2013

To Domaine Prieuré Roch βρίσκεται νότια του χωριού Nuits St Georges στο κέντρο περίπου της βόρειας νησίδας της Cote d'Or καλύπτοντας περίπου 14 εκτάρια και παράγοντας 15 ετικέτες, ανάμεσά τους τα Grand Cru Chambertin Clos de Beze και Clos de Vougeot. Η ιστορία του δεν χάνεται στα βάθη των αιώνων αλλά είναι μόλις  25 ετών αφού ιδρύθηκε το 1988 από τον Henry Frédéric Roch, που τυγχάνει να είναι εγγονός του Henry Leroy και ένας από τους  συν-ιδιοκτήτες του θρυλικού Domaine de la Romanée-Conti(αν έχετε προσέξει στην φιάλη του DRC υπάρχουν δύο υπογραφές, του Aubert de Villaine και του Henry). 

Τα δε κρασιά του είναι τόσο ξεχωριστά που άνετα θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι πρόκειται για κοντινή προσέγγιση έργων τέχνης, μιλώντας όχι μόνο στις αισθήσεις της γεύσης, της όσφρησης και της όψης αλλά κυρίως στο νου και την καρδιά.

Μιλώντας δε μαζί με τον οινοποιό του κτήματος Yannick Champ καταλαβαίνεις αμέσως τη σοβαρή τους προσέγγιση σε αυτό που κάνουν αλλά και ότι καταφέρνουν και το υποστηρίζουν 200%.

Τι θέλουμε να πούμε; Υποστηρίζουν ότι φτιάχνουν όσο πιο natural γίνεται κρασιά και ξεκινάνε από οργανική καλλιέργεια που δεν θα αργήσει να γίνει βιοδυναμική, με την παρένθεση ότι ενώ είναι πιστοποιημένοι δεν το γράφουν καν στην ετικέτα για μην θεωρηθεί μαρκετινίστικο κόλπο. Δεν προσθέτουν τίποτα, δεν κάνουν ενδυνάμωση σε κακές χρονιές και χρησιμοποιούν 100% κοτσάνια(που γενικά δίνουν περισσότερες τανίνες στα κρασιά) κάτι που ενώ είχε σχεδόν αποκηρυχθεί από τον πατριάρχη της Βουργουνδίας Henri Jayer. Παρόλα αυτά φαίνεται πως  επανέρχεται στη μόδα ακόμα και από κτήματα που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πριν από μερικά χρόνια, όπως τον Meo-Camuzet και Rouget που το ψάχνουν στο Cros Parantoux.

Δεν θα κάνουν καμία παραχώρηση ακόμα και αν πρόκειται για ενδυνάμωση μόλις 0.2% προκειμένου να είναι εντός ορίων αλκοόλ για να πουν το κρασί τους Grand Cru Clos de Vougeot. Αντίθετα θα παραμείνουν, ίσως για κάποιους ανόητα σταθεροί στις απόψεις τους με αποτέλεσμα το κρασί να κατέβει μία κατηγορία ως Premier Cru.

Στην οινοποίηση τώρα, το σπάσιμο του καπέλου γίνεται με το πόδι σε ξύλινες δεξαμενές ενώ δεν κολλάρουν ούτε διανοούνται να φιλτράρουν. Χρησιμοποιούν ελάχιστα θειώδη μόνο στην μετάγγιση από τα βαρέλια στη δεξαμενή πριν το assemblage(χαρμάνι) και τέλος ωριμάζουν το κρασί για 2 χρόνια σε 100% νέα βαρέλια με πολύ λίγο κάψιμο όμως. Σκοπός τους όπως λέει ο Yannick είναι να το φτάσουν στα 3 χρόνια όπως ήταν παραδοσιακά οι παλιές Βουργουνδίες.

Μοναδικοί ακόμα και στην ετικέτα που περιλαμβάνει αιγυπτιακά ιερογλυφικά σύμβολα που συνολικά ερμηνεύονται ως Αμπελουργία. Πιο συγκεκριμένα το μπλε-πράσινο κάτι μεταξύ φτερού και λεπίδας σύμβολο είναι η ζωή του φυτού, το πάνω κίτρινο ο Θεός ενώ το κάτω οι άνθρωποι. Τέλος τα κόκκινα σύμβολα έχουν την έννοια των σταφυλιών που φτιάχνουν το κρασί και όχι αυτών που τρώγονται.

Δοκιμάσθηκαν τέσσερα κρασιά σε 2 flights ξεκινώντας από δύο Nuits St Georges. Πρώτα το 1er Cru Clos d'Argillieres 2009 από αργιλώδη εδάφη όπως δηλώνει το όνομα. Αρωματικό με εκπληκτικά φρέσκο κόκκινο φρούτο που σχεδόν το μασάς. Αιθέριο με έντονο ορυκτό χαρακτήρα και συγκρατημένες τανίνες. (94/100). Στη συνέχεια το διαφορετικού ύφους 1er Cru Clos des Corvées με περισσότερο μαύρο φρούτο, πιο έντονο βαρέλι και σχεδόν γεμάτο σώμα διατηρώντας αρωματική πολυπλοκότητα και συμπαγή δομή σε υψηλότερους τόνους. (92/100).

__________ (20)

Θέλοντας ο Yiannick να μας δείξει πόσο διαφορετικά μπορεί να είναι τα κρασιά του κτήματος αναλόγως της χρονιάς αφού το 2009 δεν χρειαζόντουσαν και ιδιαίτερες ικανότητες για να βγει ένα μεγάλο κρασί,  προχώρησε στο δεύτερο flight με το Grand Cru Chambertin Clos de Beze από τις θεωρητικά μέτριες χρονιές του 2004 και 2007. Πρώτη έκπληξη τα αλκοόλ, 12% το πρώτο και 13.5% το 2007, ασυνήθιστο για Βουργουνδία που είναι όλα τα κρασιά στο 13% άντε 13.5% . Από την πλευρά του το 2004 διέθετε ζωηρό κόκκινο φρούτο με υψηλή οξύτητα αλλά και έντονα άγουρο πράσινο χαρακτήρα στο στόμα. Οι τανίνες παρούσες απαιτούν χρόνο για να μαλακώσουν(91/100).

Το 2007 από την άλλη ήταν σε χαμηλότερους αρωματικούς τόνους μεν αλλά περισσότερο συμπυκνωμένο και με πλουσιότερο σώμα δε, ενώ το φρούτο ήταν πιο μαύρο συγκριτικά με το 2004 με μαύρα κεράσια και βατόμουρα. Βελούδινο και προσεγγίσιμο από τώρα, με υψηλά επίπεδα πολυπλοκότητας σου άφηνε σχεδόν ατελείωτης διάρκεια επίγευση και σοβαρές υποσχέσεις μεγάλης απόλαυσης.(94/100)

__________ (19)

Τα κρασιά του Roch είναι από τα πιο συγκλονιστικά που μπορείτε να δοκιμάσετε και όπως κάθε τι υψηλού επιπέδου τιμώνται ανάλογα. Αν σας δίνεται η ευκαιρία βάλτε πρώτα το χέρι σας στην τσέπη και μετά στο βάζο με το γλυκό!Δείτε τα στο wine-searcher.

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages

11 September 2013