SYRAH ΜΕ ΑΓΡΙΑ ΕΝΣΤΙΚΤΑ-WILD FERMENTATION ΒΡΥΝΙΩΤΗ 2011
06 April 2014

Έχουν υπάρξει φορές που δοκιμάζοντας ένα κρασί είδαμε σχεδόν να αντανακλάται σε αυτό η προσωπικότητα του ανθρώπου που το παράγει. Από την άλλη βέβαια γνωρίζοντας το ήρεμο προφίλ του Κωνσταντίνου Βρυνιώτη, ενός ανθρώπου ουσίας και πολύ χαμηλών τόνων, δυσκολευόμαστε να το συνδέσουμε με τη θηριώδη-σχεδόν κτηνώδη-ένταση του Wild Fermentation Syrah, που αποτελεί το καμάρι του boutique οινοποιείου του στα Γιάλτρα της Αιδηψού στην Βόρεια Εύβοια.

O αμπελώνας του Syrah O αμπελώνας του Syrah

 

 

Επίσης το να ρίξουμε το φταίξιμο στον Γρηγόρη Σκοπελίτη, οινολόγο εδώ και χρόνια του κτήματος φαίνεται πως επίσης δε στέκει, αφού και ο Γρηγόρης ανήκει  στην κατηγορία των ανθρώπων που μιλάνε περισσότερο με τη δουλειά τους  και την αφοσίωση σε αυτό το οποίο  κάνουν, φέρνοντας μάλιστα θαυμάσια αποτελέσματα.

Τι μένει λοιπόν; Να ρίξουμε για μια ακόμα φορά τις ευθύνες στο άτιμο το αμπέλι,  το πολύ πολύ "κατηγορώντας" τον Γρηγόρη ότι βρήκε τον καλύτερο δυνατό τρόπο να το αφήσει να εκφράσει τα χαρακτηριστικά του, χωρίς να παρέμβει σε μεγάλο βαθμό. Ο συγκεκριμένος αμπελώνας που δίνει το φρούτο για το Wild Fermentation είναι μόλις 4 στρεμμάτων και βρίσκεται στη θέση Πετρί ακριβώς δίπλα στο κτίριο του οινοποιείου, κοιτώντας αφ' υψηλού τον Ευβοϊκό. Τα εδάφη είναι αμμώδη με αρκετή περιεκτικότητα σε βότσαλα, η πυκνότητα φύτευσης είναι αρκετά μεγάλη στα 600 φυτά το στρέμμα(6000 φυτά/εκτάριο), ενώ ο αμπελώνας διανύει ήδη τα 15 χρόνια της ζωής του.

Προχωρώντας λίγο πιο βαθιά, ίσως και να αρχίζουμε να αναθεωρούμε γύρω από τις ευθύνες των οινοποιών και φυσικά να καταλαβαίνουμε από που πηγάζει αυτή η δύναμη του Wild Fermentation. Η πολύ χαμηλή στρεμματική απόδοση ανά πρέμνο που κυμαίνεται ανάμεσα στα 500-800gr είναι ναι μεν στις δυνατότητες του αμπελιού, αλλά αποτελεί σίγουρα επιλογή του οινοποιού. Και φυσικά με τέτοιες αποδόσεις το φυτό καταφέρνει και συγκεντρώνει την ενέργεια του σε πολύ μικρότερη ποσότητα φρούτου, έτσι ώστε στις 9 Αυγούστου που ήταν η ημερομηνία τρύγου για το 2011, η πλήρης φαινολική ωρίμαση (χρώμα, τανίνες και γεύση) να συνοδευτεί από επίπεδα σακχάρων που μεταφράστηκαν σε ένα εντυπωσιακό 15.5% μετά την αλκοολική ζύμωση.

Η φροντίδα των σταφυλιών. Απορραγισμός με το χέρι! Η φροντίδα των σταφυλιών. Απορραγισμός με το χέρι!

 

 

40 μέρες εκχύλιση είναι σαν να έχετε αφήσει το φακελάκι με το τσάι σας τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στο ζεστό νερό, που θα έχει περάσει το μέγιστο δυνατό χρώμα, μέχρι και το τελευταίο ίχνος τανίνης και όλη η γεύση. Μια μακρά εκχύλιση που στην περίπτωση του Wild Fermentation δε φοβίζει, αφού η πρώτη ύλη έχει φοβερή συμπύκνωση και ωριμότητα φαινολική που αξίζει να περάσουν στο κρασί. Από εκεί και μετά η δουλειά γίνεται με τη χρήση μόνο ιθαγενών ζυμών (εξ' ου και το Wild Fermentation στην ετικέτα) για μεγαλύτερη πολυπλοκότητα αρωμάτων και η μηλογαλακτική ζύμωση ολοκληρώνεται στο βαρέλι, στο οποίο και το κρασί παραμένει για 12 μήνες.

Μεταφράζοντας όλα τα παραπάνω στο ποτήρι έχουμε να κάνουμε με έναν γευστικό οδοστρωτήρα που δεν αφήνει τίποτα όρθιο, τουλάχιστον σε ότι αφορά το πέρασμα του από τον ουρανίσκο. Χρώμα βαθύ πορφυρό, σχεδόν αδιαπέραστο. Μύτη ώριμη, με συμπυκνωμένο μαύρο φρούτο, μελάνι και πιπεράτα και γλυκά μπαχαρικά. Ανθικές νύξεις που θυμίζουν λεβάντα μαζί με κάποιες νότες ψημένου κρέατος.  Φοβερή συμπύκνωση και στο στόμα,  με μεγάλη ένταση φρούτου και τανίνων και το 15άρι αλκοόλ με τη 'γλύκα' του από δίπλα να στηρίζει και να ισορροπεί. Πολύ ρωμαλέο, σφριγηλό, πλούσιο και νεανικό στο στόμα, θέλει αρκετά χρόνια μπροστά του για να μαλακώσει η δομή του και να αναπτύξει την πολυπλοκότητα που πιστεύουμε ότι θα δείξει με τον καιρό. (92/100)

Syrah wild fermentation 2011 Syrah wild fermentation 2011

 

 

Πάλι μικρή παραγωγή και σε αυτή την περίπτωση, αφού δεν είναι μόνο τα 4 μόλις στρέμματα αλλά γίνεται περαιτέρω επιλογή γευσιγνωστικά και ποιοτικά από συγκεκριμένο κομμάτι του ήδη μικρού αμπελοτεμαχίου. Και αν οι 600 φιάλες φαντάζουν και είναι πράγματι λίγες, οι πληροφορίες λένε ότι και η χρονιά του 2012 έχει αντίστοιχα χαρακτηριστικά γεγονός που μας χαλαρώνει αρκετά. Ετοιμαζόμαστε έτσι και αλλιώς για επιτόπια αυτοψία στην Βόρεια Εύβοια.

Syrah Wild Fermentation Βρυνιώτη 2011, 15.5% abv, Προτεινόμενη Λιανική Τιμή: 23.00€

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages