TO MASTERCLASS SYRAH GIANTS ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ HILL OF GRACE SHIRAZ
26 November 2014
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

Grange  ή Hill of Grace; Hill of Grace ή Grange; Το δίλημμα είναι σχεδόν  αμείλικτο όταν έχεις να διαλέξεις ανάμεσα στα δύο κορυφαία icon Shiraz της Αυστραλίας, η φήμη και η τιμή των οποίων ξεπερνάει ακόμα και τα όρια της στρατόσφαιρας.

Αυτή τη φορά η πλάστιγγα έγειρε προς τη πλευρά της Eden Valley και του προ-φυλλοξηρικού αμπελώνα ηλικίας  150+ ετών του Hill of Grace στα 400m υψόμετρο, με την περίφημη Λουθηρανική εκκλησία να δεσπόζει απέναντι από τον αμπελώνα.

Ο Αμπελώνας Hill of Grace Ο Αμπελώνας Hill of Grace

 

 

Μπορεί το Grange να είναι ένα πραγματικά συγκλονιστικό κρασί, ωστόσο το behind story του Hill of Grace είναι βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας ή από κόμικ του Ρενέ Γκοσινί. Το ομώνυμο κρασί παράγεται από τα πρώτα ξερικά αμπέλια, γνωστά και ως παππούδες (grandfathers), που φυτεύτηκαν από τον Johann Christian Henschke το 1861, με φυτά που προέρχονταν από τον άλλο περίφημο λόφο του Hermitage, στο Ροδανό. Έτσι για την ακρίβεια μιλαμε για τους μοναδικούς πραγματικούς απόγονους των ορίτζιναλ αμπελιών του Hermitage, αφού η φυλλοξήρα φρόντισε να αφανίσει περίπου δυο δεκαετίες μετά, σχεδόν κάθε αμπέλι στη Γαλλία. Σε αυτό λοιπόν το μικρό-απαπομακρυσμένοομμάτι γης, δε κατάφερε να κοπεί ο ομφάλιος λώρος με το παρελθόν.

Η ουσιώδης διαφορά στη φιλοσοφία των δύο κορυφαίων Shiraz της Αυστραλίας έγκειται στο ότι το Grange είναι αποτέλεσμα ανάμιξης σταφυλιών από διαφορετικούς αμπελώνες, σε διαφορετικές περιοχές, της Νότιας Αυστραλιας αποθεώνοντας έτσι την ιδέα του blending, ενώ το Hill of Grace με τη σειρά του, παράγεται αποκλειστικά από τα 4ha ενός συγκεκριμένου κομματιού γης, φέρνοντας πολύ περισσότερο μαζί του την αίσθηση του τόπου και την μοναδικότητας της προέλευσής του. Ένα τόσο δα μικρό κομμάτι γης, με αμπέλια μαθουσάλες τα οποία από μόνα τους θα αποφασίσουν αν και πόσο σταφύλι θα δώσουν κάθε χρονιά.

Η ιστορία του αμπελώνα Hill of Grace δεν είναι μια χτεσινή ιστορία, αλλά κρατάει εδώ και πέντε γενεές. Και δεν είναι μια ιστορία που μπορείς να συναντήσεις εκεί έξω σε καθημερινή βάση. Η δε σύγκριση του με το Grange είναι λίγο σαν την αναμέτρηση του Δαυίδ με τον Γολιάθ. Από την μία ένα πραγματικό μεγαθήριο της Αυστραλιανής οινικής βιομηχανίας που χρόνος μπει χρόνος βγει θα καταφέρει να φτάσει σε κορυφαία φόρμα, μπλεντάροντας κορυφαίο φρούτο από πολύ μακρινές μεταξύ τους περιοχές. Από την άλλη ο Δαυίδ ή Hill of Grace που τη βρίσκει περισσότερο με terroir καταστάσεις, βιοδυναμικές καλλιέργειες, πολύ παλαιά αμπέλια, δύσκολίες στο τρύγο ανάλογα με τη χρονιά.

Τώρα πια μας ξέρετε λίγο παραπάνω. Θα πεθαίναμε να δοκιμάσουμε ένα Grange παρέα σας, αλλά περισσότερο θα θέλαμε μοιραστούμε μια όμορφη ιστορία σαν αυτή του Hill of Grace... Αυτή λοιπόν είναι η ναυαρχίδα του masterclass που ετοιμάζουμε στις 3 Δεκεμβρίου. Περισσότερο τεχνικά, γευσιγνωστικά και περιγραφικά ζητήματα μετά την δοκιμή του κρασιού. Μείνετε συντονισμένοι!!!!

27531

 

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages