TORRES ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: PENEDES ΚΑΙ MAS RABELL
28 August 2014
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

Ακόμα και στην ακραία περίπτωση που δεν πίνετε καθόλου κρασί, το όνομα Torres κάπου θα το έχετε ακούσει.  Γιατί ο Torres είναι αυτό που λέμε ''τεράστιο brand'' και όχι απλά ένα brand. Kαι παράγει πολύ κρασί(40 εκατ φιάλες) που εξάγεται από την Ισπανία σε δεκάδες χώρες σε ποσοστό 74% της συνολικής παραγωγής. Συνεπώς οι πιθανότητες να έχετε δοκιμάσει το λευκό best seller Vina Esmeralda ή το κόκκινο Sangre de Toro, αυτό με δωράκι τον πλαστικό ταύρο στην φιάλη είναι πολύ αυξημένες.

Όμως εκτός από τα entry-level κρασιά που αποτελούν τη μερίδα του λέοντος εστιάζεται και στα premium με τα λεγόμενα Ιcon κρασιά: το Cabernet Sauvignon Mas la Plana και το Vina Real μαζί με το ξεχωριστό Grans Muralles στα κόκκινα ενώ στα λευκά στην κορυφή βρίσκονται το Sauvignon Blanc Fransola και το Chardonnay Milmanda.

Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα παράγονται σε διάφορα οινοποιεία ανά την Ισπανία από την Ριόχα και την Ribera del Duero μέχρι το άγριας ομορφιάς Priorat. Όμως η βάση του Torres δεν είναι άλλη από το κεντρικό οινοποιείο στο Pacs del Penedes στην Καταλονία όπου βρίσκεται και ο περίφημος αμπελώνας Mas La Plana έκτασης 290 στρεμμάτων. Και από εκεί φυσιολογικά ξεκίνησε και η ξενάγηση στον κόσμο του Torres.

Λίγο πριν την είσοδο μία δεξαμενή συγκέντρωσης νερού που προορίζεται για ανακύκλωση. Ο Torres είναι γνωστός για τις περιβαντολογικές του ευαισθησίες υιοθετώντας διάφορα πρωτόκολλα από την ύπαρξη 12.000 τετ. μέτρων φωτοβολταικών που καλύπτουν το 11% των αναγκών του οινοποιείου έως την σταδιακή ανανέωση 115 αυτοκίνητων με υβριδικά. Στα σχέδιά του επίσης να μειώσει 30% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020.

IMG_3927 (640x480)

Στην υποδοχή δεσπόζει η είδηση ότι η εταιρεία -που παραμένει πάντα σε οικογενειακά χέρια από το 1870 που κατασκεύασε το πρώτο της οινοποιείο- κατέκτησε το 2014 τον τίτλο ''το πιο αξιοθαύμαστο wine brand στον κόσμο''( The world's most admired wine brand). Αξίζει να δείτε στην παρακάτω φωτογραφία τα υπόλοιπα 9 για να καταλάβετε το μέγεθος της επιτυχίας που ήρθε χρόνο με το χρόνο αφού το 2013 ήταν στη 2η θέση.

IMG_3934 (480x640)

Η ξενάγηση ξεκινάει με ένα βιντεάκι με επιλογή από μόλις 4 γλώσσες, συνεχίζει με βόλτα μέσα από τον αμπελώνα Mas La Plana, μπαίνει ακόμα σε σκοτεινά τούνελ που θα φωτιστούν σταδιακά αριστερά και δεξιά για να αποκαλύψουν τα τεραστίου μεγέθους κελλάρια τους και επιστρέφει με το άσπρο-πράσινο ηλεκτρικό τρενάκι.

Ο διάσημος αμπελώνας Mas La Plana με το σπίτι της οικογένειας δεξιά Ο διάσημος αμπελώνας Mas La Plana με το σπίτι της οικογένειας δεξιά

 

 

Επιστροφή από την ξενάγηση με το ηλεκτρικό τρενάκι Επιστροφή από την ξενάγηση με το ηλεκτρικό τρενάκι

 

 

Τα μεγέθη στο οινοποιείο του Penedes όπου οινοποιείται και ωριμάζει ο βασικός όγκος της παραγωγής είναι τεράστια. Ενδεικτικά τα 4 κελλάρια μπορούν να φιλοξενήσουν 22.000 βαρέλια, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι 300 λίτρων, οπότε νιώστε ελεύθερα να κάνετε τους υπολογισμούς σας.

IMG_3972 (640x480)

  IMG_3976 (640x480)

Από τα ενδιαφέροντα που ακούσαμε είναι ότι πολλές ετικέτες διατίθενται σε δύο εκδοχές, φελλός ή screw cap αναλόγως της αγοράς που προορίζονται.

Λίγο πριν φτάσουμε στο εστιατόριο Mas Rabell  όπου θα ακολουθούσε και η γευσιγνωσία μίας σειράς κρασιών ξεναγηθήκαμε στο φυτώριο του Torres με ποικιλίες από όλο τον κόσμο σε ένα κόνσεπτ παρόμοιο με αυτό της Dynastia Vivanco στη Ριόχα που έχει ως βασικό στόχο να διασώσει ποικιλίες που είναι υπό εξαφάνιση, όπως τα κατάφερε μέχρι τώρα στις ποικιλίες Garro και Querol.

Ξινόμαυρο: ο Νο1 γνωστός άγνωστος Ξινόμαυρο: ο Νο1 γνωστός άγνωστος

 

 

Mas Rabell Το εστιατόριο Mas Rabell

 

 

Η αρχή με gazspacho με καραβιδοουρές Η αρχή με gazspacho με καραβιδοουρές

 

  Μερικά από τα κρασιά της γευσιγνωσίας Fransola 2013-90/100

Φρέσκια μύτη με ροδάκινο, λίγο τροπικό φρούτο και ωραία ενσωματωμένο βαρέλι. Ζωηρό και ισορροπημένα πλούσιο στο στόμα με βάθος φρούτου και αρκετή συμπύκνωση. Ένα πολύπλοκο βαρελάτο Sauvignon που ξεχωρίζει και μπορεί να αντέξει στο χρόνο.

Μas La Plana 2009-92/100

Ναι(τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο) θα μπορούσε να προέρχεται από οπουδήποτε στον κόσμο, όμως δεν παύει να είναι ένα πολύ καλό κρασί με εξαιρετικές προοπτικές εξέλιξης. Βατόμουρα, ίχνη από τσάι και μέντα στη μύτη ενώ στο στόμα διαθέτει πυκνή δομή και σφιχτές τανίνες που του περιορίζουν ακόμα την πολυπλοκότητα. Εξαιρετικά συμπυκνωμένο παρόλα αυτά με μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης.

Reserva Real 2009-95/100

Bordeaux χαρμάνι από έναν αμπελώνα στο Penedes μόλις 20 στρεμμάτων. Σοκολάτα, μελάνι, καπνός, μέντα και άλλα βότανα, βελανιδιά όλα ξεκάθαρα και εκπληκτικά οριοθετημένα. Φοβερή ωριμότητα φρούτου που όμως διατηρεί το νεύρο του. Σχεδόν τέλειο. Συμπύκνωση για δεκαετίες. Κρασάρα με τα όλα της.

IMG_4005 (640x480)

Querol 2010

Πειραματική εμφιάλωση μιας ποικιλίας που διέσωσε ο Torres και που συμμετέχει κατά 5% στη σύνθεση του Grans Muralles. Μελάνι και σταφίδα  στη μύτη με ευδιάκριτο βαρέλι ενώ στο στόμα κυριαρχεί η γλυκόριζα και το ανίζ με την εξαιρετική οξύτητα να κρύβει το αλκοόλ. Πολύ ιδιαίτερο κρασί!

IMG_4001 (640x480)

Celeste 2011-89/100

Η Crianza από τη Ribera del Duero  είναι ένα κρασί που προσφέρει πολύ περισσότερα από όσα σε προδιαθέτει η τιμή του. Η φοβερή χρονιά του 2004 για παράδειγμα μόλις αρχίζει να ξεδιπλώνει τον πολύπλοκο χαρακτήρα της, γεγονός που μας κάνει να μετανιώσουμε που δεν είχαμε αγοράσει περισσότερο. Ώριμο, πυκνό με μαρμελαδένια μύτη. Στο στόμα συνδυασμός φρέσκιας οξύτητας και πολλών τανινών σε φόντο μαύρου φρούτου με πολύ ικανοποιητική επίγευση.

Manso de Velasco 2010-91/100

Ένα φοβερό κρασί από την Χιλή και την Curico Valley στην οποία έχει επενδύσει ο Miguel Torres από το 1979. 100% Cabernet Sauvignon από αμπέλια 100 χρόνων.  Σκουρόχρωμο με σύκο, βανίλια και βελανιδιά στην μύτη. Βελούδινο στο στόμα με ωραία υφή και μεγάλη συμπύκνωση χωρίς όμως να κουράζει.

Nectarine 2009-88/100

Ναι έχει και η Χιλή το δικό της μποτριτιζέ κρασί όπως είναι τα Sauternes και τα αλσατικά SGN( που έχουν προσβληθεί από ευγενή σήψη). Και είναι μάλιστα αρκετά καλό. Riesling λοιπόν που ζυμώνει και ωριμάζει σε δρυ δίνοντας χρυσό χρώμα με μέλι, εσπεριδοειδή και σχετικά μικρή παρουσία βοτρύτη στη μύτη ενώ στο στόμα είναι μανιταρένιο και φαινολικό με γεμάτο σώμα.

 

Ο καλύτερος επίλογος-Κρέμα Καταλάνα και σορμπέ μανταρίνι Ο καλύτερος επίλογος-Κρέμα Καταλάνα και σορμπέ μανταρίνι

 

  Disclaimer: η επίσκεψη του Γιάννη Καρακάση στον Torres στον έγινε στα πλαίσια υποτροφίας του WSPC Diploma από την εταιρεία ΓΕΝΚΑ που εισάγει τα κρασιά στην Ελλάδα. 

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages