ΜΟΝΑΔΙΚΑ DOMAINE DE L'ECU, SADIE ΚΑΙ DRY FURMINT
19 June 2014

Πρόσφατα δοκιμάσαμε τρία κρασιά που είναι απλά Geeky by definition.  Ειδικά ένα εξ'αυτών δυσκολεύεσαι να το φανταστείς και μόνο ως ύπαρξη:

Αρχή από το Muscadet στα δυτικά όρια του Λίγηρα ποταμού και το βιοδυναμικό κτήμα Domaine de L'Écu που είναι ένας από τους 2-3 κορυφαίους παραγωγούς μίας υποτιμημένης περιοχής. Το κρασί, Granite 2010 από εδάφη που ο γρανίτης έχει τον πρώτο λόγο αφού στο Muscadet μπορεί να συναντήσει κάποιος ποικιλία εδαφών από σχιστόλιθο και ηφαιστειογενή εδάφη μέχρι το άγνωστο στους πολλούς γνεύσιο(gneiss).

Παλαιά κλήματα 45-55 ετών δίνουν συμπύκνωση και δομή στο κρασί που ζυμώνει μόνο με άγριες ζύμες, παραμένει με τις οινολάσπες(sur lie) για 18 μήνες ενώ για όσους θέλουν να μάθουν και τα θειώδη αυτά είναι στα πολύ πολύ χαμηλά επίπεδα των 34mg/lt συνολικά και κάτω από 10 mg/lt ελεύθερο(η πλειοψηφία των κρασιών εμφιαλώνεται με 20-30mg/lt ελεύθερο SO2).

Το κρασί έχει αρχίσει να βαθαίνει χρωματικά ενώ αρωματικά ξεδιπλώνει μία φίνα πολυπλοκότητα εσπεριδοειδών, ορυκτότητας, μελιού μαζί με έντονη μπισκοτένια διάσταση από τις οινολάσπες. Στο στόμα η ορυκτότητα διατηρείται ενώ το στυλ είναι πολύ κομψό με αξιοπρόσεκτη συμπύκνωση για την ποικιλία που ονομάζεται Melon de Bourgogne. Εδώ βέβαια μιλάμε για μικρές στρεμματικές αποδόσεις της τάξης των 40hl/ha. A vin de terroir bien sur! (90/100)

10346816_10202957073820103_360875265_n

Στη συνέχεια to Zoltan Demeter Lapis 2009 από Furmint, την ποικιλία που δίνει τα υπέροχα γλυκά νέκταρ Tokaji. Η συνταγή δείχνει όμως να πετυχαίνει και στα ξηρά κρασιά που μπορούν να παράγονται κάθε χρονιά δεδομένου ότι ο βοτρύτης(noble rot) που σαπίζει ευγενικά τα σταφύλια για να δώσει τα Aszu νέκταρ δεν είναι εγγυημένος για κάθε σοδειά. Και τα οινοποιεία πρέπει να επιβιώσουν οικονομικά.

Μερικοί παραγωγοί με τον Zoltan Demeter ανάμεσά τους έχουν καταφέρει σε σύντομο σχετικά διάστημα να πάνε την ποικιλία ψηλά. Το Lapis προέρχεται από ένα μόνο αμπελώνα που έδωσε το 2009 μόλις 2.173 φιάλες ενώ ζυμώνει σε νέα βαρέλια. Στυλιστικά το κρασί έχει πολλά κοινά στοιχεία με μία πολύ καλή Βουργουνδία επιπέδου Premier Cru με λιγότερο ξηροκαρπάτο βαρέλι και πιο ώριμο φρούτο που παίζει στις αποχρώσεις του ανανά. Ορυκτότητα και εδώ, μαζί με υψηλή οξύτητα δίνουν το παρών ενώ η κρεμμώδης υφή και το φλερτ μεταξύ μοντέρνας και παραδοσιακής οινοποίησης προσφέρει συγκινήσεις. (92/100) 

O ροκ-σταρ Eben Sadie εκτός των Icon κρασιών Columella και Palladius που παράγει στη Swartland της Νοτίου Αφρικής έχει μία Old Vines σειρά οκτώ κρασιών που βγαίνει σε πολύ μικρή παραγωγή. Στο Pofadder έχουμε παλαιά κλήματα Cinsault ηλικίας κοντά στα 50 έτη, χειρωνακτικό τρύγο και αυστηρότατη επιλογή πρώτης ύλης ρώγα-ρώγα. Ακολουθεί ζύμωση με ολόκληρα τα τσαμπιά σε ξύλινους οινοποιητές και σπάσιμο καπέλου με το πόδι δύο φορές ημερησίως.  Μετά από 30 μέρες εκχύλιση τα στέμφυλα μεταφέρονται με το χέρι για πιεστούν σε παραδοσιακό πιεστήριο(basket press) και στη συνέχεια οδηγούνται κατευθείαν σε μεγάλα βαρέλι όπου το κρασί θα ωριμάσει για ένα χρόνο συνολικά. Εμφιαλώνεται φυσικά χωρίς φιλτράρισμα ή φινίρισμα.

10417164_10203108040354172_2121579698_n

Το τρελό κρασί του Sadie γιατί ποιος άλλος θα σκεφτόταν ένα μονοποικιλιακό Cinsault έχει απαλό ρουμπινί χρώμα με μία εκρηκτική φρουτώδη μύτη κερασιών, σμέουρων μαζί με ανθικές και μπαχαρώδεις νύξεις. Μέτριου σώματος με λιτές γραμμές, βάθος φρούτου, ταννική δομή και μία πικράδα που δίνει πολυπλοκότητα. Ένα πολύ ιδιαίτερο κρασί με προσωπικότητα στην αντίπερα όχθη της μοντέρνας τάσης για αλκοολικά, σκουρόχρωμα και γεμάτα κρασιά με νέο βαρέλι στο φουλ.(92/100)

Κανένα κρασί δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Τα κρασιά του Sadie προαγοράζονται από τον Αίολο με ελάχιστες φιάλες Old Vines να βρίσκουν το δρόμο στην Ελληνική αγορά. 

***Η κεντρική φωτό από το σάιτ του Domaine de l'Ecu

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages